Chyba
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať užívateľa s ID: 581
  • Go to Perfect Ajax Popup Contact Form configuration panel and correct your site errors.

Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

streda, 09 január 2013 14:37

Kvety v podkroví

Napísal(a)

Keď som bola dieťa, videla som film, v ktorom deti vešali papierové kvety na steny podkrovia. Kvety poletovali vo vánku a ja som túžila vyzdobiť si svoju podkrovnú izbičku rovnako ako tie deti. S tým rozdielom, že ja som kedykoľvek mohla vybehnúť von a privoňať aj ku kvetom živým. Ony nie.

utorok, 08 január 2013 20:57

Veronika sa rozhodla zomrieť

Napísal(a)

„Dňa 11. novembra 1997 sa Veronika rozhodla, že - konečne! - prišiel čas spáchať samovraždu. Starostlivo si upratala izbičku, čo mala v kláštore prenajatú od mníšok, vypla kúrenie, vyčistila si zuby a uložila sa do postele.“

utorok, 08 január 2013 09:48

Takmer neviditeľná

Napísal(a)

Málokto si prečíta biografiu o osobe, o ktorej ešte nepočul. Ak ani netušíte, kto je Jana Bodnárová, v tomto prípade to vôbec nevadí. Poetická biografia je chválou pomalosti, prierez jej života je poskladaný z nenútene uložených spomienok a momentov, ktoré zasiahli jej srdce, napriek tomu, že si ich nenapíše do životopisu.

utorok, 08 január 2013 09:31

Bláznivá cesta okolo sveta za 80 dní

Napísal(a)

Fenomenálneho Julesa Verna vám isto netreba nejako špeciálne predstavovať. Jeho najznámejší román rozpráva príbeh britského džentlmena, ktorý sa stavil o 20-tisíc libier, že obíde svet za 80 dní. Phileas Fogg to nakoniec dokázal, podarí sa to aj jojkárskemu moderátorovi?

utorok, 08 január 2013 09:17

Boli sme spolužiaci Anny Frankovej

Napísal(a)

„Mohli by sme ukázať, ako najmä v ťažkých časoch bývajú šťastie a smola niekedy veľmi úzko spojené. Náš príbeh by sme mohli podobne ako Anna Franková zachytiť pre budúce generácie. Sme v pokročilom veku; očitých svedkov ubúda. O dôvod viac pustiť sa do práce a zachytiť naše spomienky, lebo veľa ľudí tvrdí, že to nebolo až také zlé, alebo ešte horšie: že holokaust sa nikdy nestal.“

nedeľa, 06 január 2013 13:30

Nenapísaný román

Napísal(a)

Rakúsov Nenapísaný román je tak trochu o všetkom a o ničom zároveň. Spájanie kapitoliek, vymýšľanie postáv, univerzita, divadlo, alkohol, normalizácia – to všetko sa v Nenapísanom románe kríži a prelína. Ako sa to Rakúsovi podarilo pomiešať tentokrát?

nedeľa, 06 január 2013 12:55

Nežiaduce účinky

Napísal(a)

Byť umeleckým podivínom je exkluzívnou výhodou. Môžete hovoriť, čo vám napadne, písať o všetkom, čo zaútočí na vašu myseľ a v prípade Woodyho Allena to aj vydať. Musíte však byť veľmi úspešný, inteligentný a rešpektovaný, aby ste konečne mohli dať na papier vašu najdivnejšiu fantáziu, najtajnejšiu predstavu, najšokujúcejší príbeh tak, aby to ľudia s nadšením prijali. Toto je kniha, ktorú autor vytvorí v dobe, keď už neexistujú žiadne zákazy, žiadne tabuované témy.

nedeľa, 06 január 2013 11:59

Afterdark

Napísal(a)

Afterdark je jeden veľký experiment. Nečakajte silný ľúbostný príbeh z Nórskeho dreva, radšej sa pripravte na hodinový hotel, pasákov a nebezpečné telefonáty.

nedeľa, 06 január 2013 11:34

22.11.1963

Napísal(a)

Nová kniha od Stephena Kinga? Zaručený bestseller. Na jar minulého roku boli slovenské kníhkupectvá zavalené románom 22.11.1963. Neznáme čísla, významný dátum? Na obálke usmievajúci sa Kennedy. Netušila som, čo sa v ten deň stalo, o čom kniha je. Nikdy som Kinga nečítala, ale tú knihu som jednoducho musela mať.

sobota, 05 január 2013 09:09

O čom hovorím, keď hovorím o behaní

Napísal(a)

Ak holdujete knihám s dynamickým dejom a prekvapivým vyvrcholením na konci, nechajte túto knihu ležať a ani po nej nesiahajte. Ak však máte radi aktívny spôsob života a inklinujete práve k behu a otázkami s ním spojenými, ste na správnej stope.

sobota, 05 január 2013 08:32

Anna Karenina

Napísal(a)

Rodinné vzťahy so svojimi problémami boli, sú a budú javmi bežnými. Stretávame sa s nimi každodenne a považujeme ich za všedné. Tolstoj z nich však vyťažil toľko, že jeho najväčšie diela sa zaoberajú práve touto tematikou. Dvojdielny román Anna Karenina je jedným z nich.

sobota, 05 január 2013 08:03

Imámova dcéra

Napísal(a)

Dosť drsné na to, že je to pravda. Asi toľko na začiatok, keď ide o knihu Imámova dcéra. Ružový obal ma najskôr presviedčal, že pôjde o romantickú éterickú love story so šťastným koncom. No pár prečítaných strán a môj úsudok vystriedalo napätie, smútok a strach.

sobota, 05 január 2013 00:21

Malý strom

Napísal(a)

Aké sú pravé hodnoty v živote človeka? Na túto otázku si každý musí odpovedať sám. Nikoho neodsudzuj, každého rešpektuj a ži tak, ako ťa to najlepšie naučili. Začítajte sa do sveta Malého stromu – indiánskeho chlapca, ktorý vám svojimi detskými očami pomôže ukázať silu lásky k prírode.

piatok, 04 január 2013 23:39

Emma

Napísal(a)

„Ó, drahá Jane, dúfam, že si nenachladla.“ „Nie, okraj šiat sa mi ani nenamočil!“ „Určite by si nemala chodiť na prechádzky v takomto počasí...“ Zdá sa vám táto konverzácia maximálne formálna až nudná? Tak si predstavte, že by ste žili v Anglicku niekedy v 18. storočí, hra na klavíri a háčkovanie by patrilo medzi vaše každodenné činnosti spolu s organizovaním piknikov a úporným zisťovaním, ktorému mužovi dovolíte dobyť vaše srdce.

piatok, 04 január 2013 23:08

Zápisky maturanta

Napísal(a)

Ak sa vám pri pohľade na hrubé zväzky vážnej literatúry točí hlava a máte chuť siahnuť po niečom ľahkom, krátkom a vtipnom – pustite sa do čítania knižôčky s formátom A6.

piatok, 04 január 2013 22:03

Víťaz je sám

Napísal(a)

Hovorí sa, že iba blázon a dieťa povedia pravdu. Nuž, potom je Paulo Coelho, jeden z najvplyvnejších spisovateľov súčasnosti, skutočne bláznom. Bláznom, ktorý povie holú pravdu o elite elít – Supertriede, zloženej z hercov, modeliek aj vyhasnutých hviezd, ktoré sú ochotné urobiť čokoľvek, aby sa vrátili naspäť na nebo a aspoň chvíľu zažiarili.

sobota, 22 december 2012 13:28

Vianočná koleda

Napísal(a)

„Začnem tým, že Marley je mŕtvy. O tom niet pochýb. Úmrtný list podpísal farár, kostolník, pohrebník a najbližší pozostalý. Niet pochýb o tom, že Marley je mŕtvy. Na toto nesmieme zabúdať, inakšie by na príbehu, ktorý sa chystám vyrozprávať, nebolo nič zvláštne...“

piatok, 21 december 2012 23:06

Pýcha a predsudok

Napísal(a)

Príbeh z čias 18. storočia, keď ženy nosili výlučne šaty, vydávali sa v porovnaní so súčasnosťou priskoro a správali sa tak, ako to od nich vyžadovala spoločenská etiketa. Príbeh pôvabnej Elizabeth a pyšného Darcyho, ktorí sa do seba zamilovali, no neboli z rovnakej spoločenskej vrstvy. Bol to problém?

piatok, 21 december 2012 22:36

Hobbit

Napísal(a)

Keď som mala osem rokov, rodičia mi k narodeninám sľúbili rozprávkovú knižku. V katalógu som prstom ukázala na knihu viazanú v tmavej zelenej koži s obrázkom lesa, tečúcej rieky a malého škriatka na sude. Hobbit. Netušila som, čo tento zlatý názov znamená, ale bola som presvedčená, že to bude tá najlepšia kniha pre malé dievča s veľkou fantáziou. Nemýlila som sa.

piatok, 21 december 2012 16:59

Hostiteľ

Napísal(a)

Rozmýšľali ste už niekedy nad sebou v zmysle, že vaša duša je jedna osobitná časť celku a tou druhou časťou je telo? Že keby ste žili v inom tele, napríklad v krajšom, vaša duša by bola iná? Alebo ak by ste žili v tele niekoho postihnutého, nadmerne veľkého, úplne drobného, aká by bola vaša duša?

streda, 19 december 2012 07:44

Malý Princ

Napísal(a)

Čítať túto knihu malým deťom alebo nečítať? Zbytočná otázka, ktorú sa Malý princ nikdy nepýtal. Nevidím nič zlé (zbytočné alebo azda nezmyselné) na tom čítať ju svojej ratolesti, ktorá poctivo vykonáva svoju potrebu do plienok hoci aj každý večer pred spaním. O predškolskom veku ani nehovoriac.

utorok, 18 december 2012 19:31

Vykúp moje srdce

Napísal(a)

Patríte medzi fanúšikov série Denník princeznej? Tak na sto percent viete, kto je Mia Thermopolisová. Ale vŕta vám v hlave, ako môže byť fiktívna postava zároveň autorkou?

utorok, 18 december 2012 18:43

Metro 2033

Napísal(a)

Dokážete si predstaviť svet, v ktorom nikdy nepocítite teplo slnečných lúčov ani nezačujete spev vtákov? Svet pod zemou, kde si zvyšok ľudstva snaží zachovať podstatu bytia? Ak nie, mali by ste si prečítať prvotinu od skvelého ruského autora Dmitry Glukhovského Metro 2033.

utorok, 18 december 2012 17:33

Rozum

Napísal(a)

Beznádej. To je asi najvýstižnejšie slovo, ktoré by sa dalo so Slobodovým románom Rozum použiť. A nejde len o hocakú beznádej, je to beznádejný socík. Len ťažko by ste hľadali autentickejšie svedectvo o živote na Slovensku osemdesiatych rokov. Ak sa do tejto atmosféry chcete ponoriť, Rozum je tá správna cesta.

utorok, 18 december 2012 16:31

Žena bez čísla

Napísal(a)

Po štyroch či piatich dňoch si nás zavolal primár. „Viem, čo sa s nami stane. Všetkých nás pošlú vlakovým transportom do koncentračného tábora. Nemyslím si, že to chorí, starí či slabí prežijú. Možno to bude priťažké aj pre tých, čo sú zdraví a silní.

utorok, 18 december 2012 15:47

Traja Kamaráti

Napísal(a)

Čo by ste spravili pre priateľa? Dali by ste zaňho ruku do ohňa alebo obetovali pravú obličku? Remarque vám dokáže, že byť ozajstným priateľom nie je zložité. Chce to len súcit a pohár dobrého rumu.

utorok, 18 december 2012 14:08

Ženy, které běhaly s vlky

Napísal(a)

V dnešnej dobe sú knihy o psychológii a rozvoji osobnosti písané tak, aby oslovili masy, často aj na úkor kvality. Veľmi ľahko sa vám potom stane, že si chcete prečítať čosi o medziľudských vzťahoch, ale dostanete iba otravné rady o tom, ako sa diplomaticky vyhnúť hádke s priateľom či priateľkou.

utorok, 18 december 2012 13:46

Nórske drevo

Napísal(a)

V kinosále klubového kina. Aj tak by mohol vyzerať váš prvý kontakt s nostalgickou drámou od japonského autora Harukiho Murakamiho. Titulky vám však prezradia, že film Nórske drevo nakrútili podľa rovnomenného románu. Ak dáte prednosť knihe, buďte rozhodne pripravení na oveľa intenzívnejší zážitok, akým je ten filmový.

utorok, 18 december 2012 12:27

Čajka

Napísal(a)

Plniť si svoje sny, to je túžbou každého z nás. Myslíme si, že len vtedy budeme skutočne šťastní a naša sebarealizácia nadobudne nové rozmery. No cesta k naplneniu našich snov je niekedy zložitejšia a náročnejšia, ako si predstavujeme. A niekedy nimi ubližujeme iným....

nedeľa, 16 december 2012 13:16

Zneuctená

Napísal(a)

Skutočný príbeh moslimky, ktorá aj napriek tomu, že žila v slobodnom Anglicku, bola spútaná okovami, pre mnohých nepochopiteľnej viery. Šikanovaná zo strany bratov, nepochopená rodičmi, nútená k sobášu bez lásky a uchýleniu sa k prostitúcii.

Strana 98 z 99