Chyba
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať užívateľa s ID: 581
  • Go to Perfect Ajax Popup Contact Form configuration panel and correct your site errors.

Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

utorok, 12 marec 2013 13:47

Príbeh Edgara Sawtella

Napísal(a)

Amleth sa stal inšpiráciou pre Shakespeara, Hamlet inšpiráciou pre Davida Wroblewskeho. Smutný aj veselý, no rozhodne strhujúci a srdcervúci. Taký je príbeh nemého, ale o to viac vnímavého chlapca Edgara Sawtella.

nedeľa, 10 marec 2013 17:04

Feťák

Napísal(a)

„Narkoman, postihnutý abstinenčnými príznakmi, podlieha emočným excesom malého decka alebo adolescenta, nezávisle na svojom skutočnom veku. Sexuálne pudenie sa vráti v plnej sile. Šesťdesiatroční muži prežívajú mokré sny a spontánne orgazmy. "

sobota, 09 marec 2013 17:22

Terapia láskou

Napísal(a)

Knihu Terapia láskou som kúpila pod komerčným tlakom. Priznám sa, nie je to mojím zvykom, ale akosi som tie dva usmievajúce sa ksichty na obálke nemohla donekonečna obchádzať. Rozhodla som sa veriť tvrdeniu, že si príbeh o výbušnom Patovi a užialenej nymfomanke Tiffany zaslúži titul „svetový bestseller“.

piatok, 08 marec 2013 17:10

Bludy z nudy

Napísal(a)

Sex, drogy, alkohol. Neustále omieľaný ústredný motív románov, noviel aj básní. Čo mladého človeka vedie k drogám? Stala sa niekde chyba? Môžu za to rodičia alebo len zdanlivo nikam nevedúci život? Sacha Sperling vám síce v knihe Bludy z nudy na tieto otázky neodpovie, ale zato hodnoverne opíše, aké je to mať štrnásť a žiť vo víre chaotického života.

štvrtok, 07 marec 2013 18:39

Tancovali päť septembrov

Napísal(a)

V októbri 2011 vydalo ženské vydavateľstvo Evitapress ďalšiu knihu v edícii Evitovky, netušiac, že sa dopúšťa menšieho marketingového prešľapu. Román z vysokoškolského prostredia, pútavý obal a ešte pútavejší popis. Vďaka nemu sme čakali príbeh plný študentských opijášov, chodbovíc a bláznovstiev, ku ktorým dochádza len na "intrákoch". No nedočkali sme sa. Nie v takej miere, v akej sme si to predstavovali.

štvrtok, 28 február 2013 22:39

Útek z tábora 14

Napísal(a)

Aj vás z času na čas prepadnú myšlienky o tom, aký je váš život nespravodlivý, alebo ako vám okolnosti neprajú? Zdá sa vám, že by ste sa mali lepšie ako niekto iný, keby ste sa narodili tam a nie tu, nie teraz, ale skrátka akokoľvek inak? V tom prípade by ste si práve vy mali prečítať Útek z tábora 14.

nedeľa, 24 február 2013 19:44

Zločin a trest

Napísal(a)

- Čo čítaš? - „Zločin a trest.“- Prečo? - „Pretože chcem.“ Bol by zločin, keby som vynechala čítanie pána Dostojevského. Trestom možno bolo, že som sa doň vôbec pustila.

nedeľa, 24 február 2013 15:21

Raňajky u Tiffanyho

Napísal(a)

Kde sa človek cíti naozaj bezpečne? V obchode s diamantmi a náprsnými taškami z krokodílej kože, obklopený pyšným ovzduším a všadeprítomnou vôňou striebra? Na túto otázku vám odpovie úspešná novela Trumana Capota, rozprávajúca príbeh nevšednej mladej ženy, utešenej Holly Golightly, pestrej figúrky kaviarní, podsvetia, newyorskej smotánky a hollywoodskych hviezdičiek. Jej kvetnatá osobnosť pohltila Ameriku natoľko, že na základe knihy vznikol kultový film s Audrey Hepburn v hlavnej úlohe.

nedeľa, 24 február 2013 10:21

Psie srdce

Napísal(a)

Novela, ktorá nechce len štekliť, či pohrávať sa so slovíčkami. Rovno vypaľuje svoje náboje na terč zvaný Októbrová revolúcia v Rusku.

sobota, 16 február 2013 16:28

Veľké baby neplačú

Napísal(a)

Slovenská modelka Ivana Ivančáková opisuje, čo všetko robila pre štíhlu postavu, splnenie modelkovského sna a pre život v pozlátenom svete. Namiesto odmeny za toľké úsilie jej „našili“ pašovanie kokaínu a za mrežami v Paríži si posedela NEPRÁVOM desať mesiacov. Mať sen sa nevypláca?

piatok, 15 február 2013 09:29

Jedenásť minút

Napísal(a)

Mladá brazílska prostitútka nájde v najbezpečnejšom štáte Európy ten najnebezpečnejší cit – lásku. A to práve keď na ňu vôbec nemá čas! Čas, ktorý predala, si už naspäť nekúpi v žiadnej švajčiarskej banke, napriek tomu, že sa o to pokúšala. Ako sa s touto komplikáciou vyrovná jej duša, rozoberá jedinečný Paulo Coelho.

piatok, 15 február 2013 00:26

Žiadne prudké pohyby

Napísal(a)

Keď som sa ešte niekedy v novembri dozvedela, že Matkin vydáva novú knihu, v hlave sa mi spustilo virtuálne odpočítavadlo a v srdci rozihralo asi milión plamienkov. Jeho (či skôr jej) fanúšičkou som od momentu, keď som sa kedysi dávno na internete začítala do vtedy kontroverzných polnočných zápiskov, a tak som sa prirodzene tešila na okamih, kedy budem v rukách opäť raz držať úspešnú príručku a návod na to ako žiť.

štvrtok, 14 február 2013 17:45

Farba citov

Napísal(a)

„Černosi a bieli nesmú piť z tých istých zdrojov pitnej vody v meste, chodiť do rovnakých kín, na verejné toalety, do parkov, telefónnych búdok, do cirkusu. Černosi nesmú používať tie isté lekárne ani nakupovať poštové známky v rovnakom okienku ako ja...“

utorok, 12 február 2013 08:12

Vojnový kôň

Napísal(a)

Málokedy sa stane, že si najprv pozriem film, a potom prečítam knihu. V tomto prípade som o knihe netušila. Videla som jej filmové spracovanie, takže keď som uvidela v kníhkupectve na polici povedomý názov, dúfala som, že to bude ten príbeh, ktorý tak pozoruhodne režíroval Steven Spielberg.

pondelok, 11 február 2013 20:15

Štyri hostiny

Napísal(a)

Štyri hostiny je zvláštna kniha. Má v sebe poetiku nešťastnej lásky, tragédiu bežného života a nevinnosť detských myšlienok, ktoré postupne prejdú do „dospeláckej“ rozvahy. Napriek smutným osudom sama o sebe nie je smutná.

pondelok, 11 február 2013 19:02

Aj ja teba

Napísal(a)

Maxim E. Matkin. Trocha provokatér, neustále ironizujúci život, lásku, vzťahy. No napokon vždy nájde vo svojich riadkoch kompromis. Šiesta kniha Aj ja teba autora, ktorého mnohí vlastne považujú za autorku, nerieši to, prečo niekomu hovoríme „milujem ťa“, ale naopak, prečo sa rozhodneme na toto vyznanie odpovedať.

sobota, 09 február 2013 19:08

Josef Fritzl - Netvor z Amstettenu

Napísal(a)

„V prvých dňoch a hodinách búchala do stien a škrabala na strop, skučala bolesťou a kričala o pomoc, ktorá neprichádzala. Polámala si nechty. Prsty i ruky až po predlaktia si rozodrela do krvi. Od neustáleho kriku a volania jej bolo zle a plakala tak dlho, pokiaľ jej z očí tiekli slzy. Do tej doby snáď ani netušila, že človek môže tak dlho plakať.“

štvrtok, 07 február 2013 16:11

Forrest Gump

Napísal(a)

Čítali ste niekedy sloh vytvorený žiakom prvého stupňa základnej školy? Pamätáte si, aké vety ste skladali pri opise svojho najkrajšieho prázdninového zážitku? Pravopisné chyby a prehodené písmenká, nesprávne cudzie slová. Tak tento štýl vás v nasledujúcej knihe najskôr prekvapí, no postupne očarí. Zoznámte sa s jednoducho neuveriteľným životom Forresta Gumpa.

utorok, 05 február 2013 21:00

Pani Dallowayová

Napísal(a)

Poznáte ten pocit, kedy by ste chceli vlastniť niečo vzácne, čo patrilo vášmu/vašej obľúbenkyni/obľúbencovi? Ten pocit, kedy nezáleží na tom, v akej sfére sa dotyčný človek pohyboval, ale veci, ktoré vytváral, sú vám veľmi blízke? Tak takýto pocit som mala pri čítaní knihy, povedala by som až veľdiela s názvom Pani Dallowayová od spisovateľky anglickej národnosti Virginie Woolfovej. Pre mňa kniha nevyčísliteľnej hodnoty.

sobota, 02 február 2013 09:36

Šunkový nárez

Napísal(a)

Predstav si, že opíšeš svoje detstvo a dospievanie a vydáš to ako knihu. Presne to urobil autor Charles Bukowski. Američan nemeckého pôvodu, alkoholik, samotár, podivín, tiež aj spisovateľ hľadiaci na svet trochu inou optikou.

piatok, 01 február 2013 15:05

Niečo sa stalo

Napísal(a)

„Na mojom oddelení je šesť ľudí, ktorí sa ma boja a jedna malá sekretárka, ktorá sa nás bojí všetkých. Pracuje pre mňa jeden človek, ktorý sa nebojí nikoho a ja by som ho veľmi rýchlo vyhodil, ale bojím sa ho.“

štvrtok, 31 január 2013 21:40

Vagína Monology

Napísal(a)

,,Obávala som sa o vagíny. Robilo mi starosti to, čo si myslíme o vagínach, a ešte väčšie starosti mi robilo, že o nich nepremýšľame. Mala som starosť o svoju vlastnú vagínu.“

štvrtok, 31 január 2013 21:14

Všetko v poriadku

Napísal(a)

Mať prácu, ktorá nás baví a navyše dobre vynáša, je snom asi každého z nás. Kto ju má, je šťastlivec a usiluje sa zo všetkých síl, aby o ňu neprišiel. Robí tak, ako má a najmä neriskuje zbytočnými hlúposťami jej stratu. Naozaj?

štvrtok, 31 január 2013 20:31

Útočisko

Napísal(a)

Strach v kontraste s láskou. Bojím sa, no napriek tomu cítim, ako ma románová láska hreje pri srdci. Nicholas Sparks má dar a opäť ho premenil do úžasného príbehu.

štvrtok, 31 január 2013 20:01

Havran

Napísal(a)

„Bola polnoc – čas zlý, krutý – a ja slabý pochudnutý študoval som staré spisy v hrubých zväzkoch zviazané. Sadal na mňa opar driemot, odo dvier však zaznel klepot, tichý klepot z nočných temnôt, tajuplné ťukanie...“

streda, 30 január 2013 23:06

Daj si pozor na želania

Napísal(a)

Chcem zoštátnicovať, chcem schudnúť, chcem poriadneho chlapa a hej! Chcem, aby ten pekný sveter mali v mojej veľkosti! Denne vyslovíme hromadu prianí, taká bola aj Heather. Vďaka vresu od Cigánky sa jej želania začali plniť a ona pochopila, že chcieť niečo a dostať to je poriadny rozdiel!

streda, 30 január 2013 22:25

Džungľa rúžov

Napísal(a)

New York je jedným z najčarovnejších miest sveta. Ak by sa merala koncentrácia ľudských ambícií som si istá, že práve toto mesto by hrdo žiarilo na prvej priečke. Ak je Paríž útočiskom všetkých naivných umelcov, tak New York je rebríkom k ich snom a zároveň ich najväčšou skúškou. Pretože je džungľou, v ktorej prežijú iba tí najsilnejší.

streda, 30 január 2013 21:57

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko

Napísal(a)

Tento román vyhral cenu za najlepšiu knihu roka 2005, bol ospevovaný vo všetkej tlači od The Times až po Vouge a stal sa z neho celosvetový bestseller. Prečo vlastne? Pretože každý z nás už niekedy v živote niekoho stratil a každý z nás už niekedy pocítil smútok. Ako sa s ním vyrovnať alebo ako s ním aspoň žiť? Táto otázka trápi množstvo ľudí po celom svete. A kto iný by sa mal pustiť do jej riešenia ak nie malý odhodlaný chlapec?

streda, 30 január 2013 21:25

Desiaty kruh

Napísal(a)

Mám rada knihy, ktorých záver neviem predvídať. A nech si myslím, že skončia akokoľvek, vždy sa mýlim. Kniha Desiaty kruh je práve takou, v ktorej zistím, čo presne sa stalo až na posledných stranách.

pondelok, 21 január 2013 15:18

Sto rokov samoty

Napísal(a)

Asi najťažšie je písať o obľúbenom diele, pretože chcete toľko povedať. Chcete, aby človek, ktorému hovoríte o vašej obľúbenej knihe pochopil, o čo prichádza. Radi by ste mu odkryli tajomstvá jej vnútra, a pritom neprezradili ani kúsok. A práve ja stojím pred takouto skúškou. Napísať názor na knihu, ktorá ma každou stranou znovu a znovu prekvapuje.

Strana 97 z 99