Chyba
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať užívateľa s ID: 581
  • Go to Perfect Ajax Popup Contact Form configuration panel and correct your site errors.

Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

sobota, 30 marec 2013 19:46

Pravda o Melody Brownovej

Napísal(a)

Rande, ktoré zmení celý doterajší život? V rozprávke možno áno, ale v normálnom živote s normálnymi ľuďmi to znie ako klišé. Melody Brownová však jedno také stretnutie absolvovala. A verte mi, ani náhodou tu nejde o rozprávku.

štvrtok, 28 marec 2013 16:20

Dewey - kocúr v knižnici

Napísal(a)

„Keď som ráno prišla s vozíkom, Jean ticho stála uprostred miestnosti: "Počula som nejaký šramot."

„Aký šramot?“

„Zo škatule na knihy. Asi tam bude nejaké zviera.“

„Čože?“

„Zviera. Myslím, že v tej škatuli je zviera.“

Vtedy som to začula aj ja.“

„Zatajila som dych – a v tom som uvidela mačiatko. Chúlilo sa vpredu v ľavom rohu, hlavičku malo sklonenú, labky stiahnuté pod telíčkom, a usilovalo sa byť neviditeľné. Knihy boli nahádzané v škatuli až po vrch, takže ho sčasti zakrývali. Opatrne som zdvihla jednu knihu, aby som sa lepšie pozrela.

streda, 27 marec 2013 15:24

Už viem, že chcem teba

Napísal(a)

Slovensko je často spájané s ľuďmi, ktorí hľadajú uvoľnenie v alkohole. I napriek tomu, že takto zobrazovať obyvateľov malebnej krajinky je opovážlivosť, predsa len by som vedela súhlasiť s tým, že alkoholizmus sa Slovákov naozaj týka, a možno by som našla tú drzosť a tvrdila, že nielen týka, ale ich aj pohlcuje.

utorok, 26 marec 2013 21:12

Game of Thrones

Napísal(a)

„Ak sa rozhodnete hrať hru o tróny, buď vyhráte, alebo zomriete. Žiadna prostredná cesta neexistuje.“

utorok, 26 marec 2013 17:27

Núdzový východ

Napísal(a)

Malý roztomilý domček na predmestí, zodpovedný manžel zaisťujúci rodine materiálne istoty a milujúca manželka starajúca sa o domáce záležitosti – tradičné, rutinné hodnoty, ktoré dokonale splývajú s očakávaniami konzervatívnej spoločnosti. Americký prozaik Richard Yates famóznym rozprávačským štýlom podáva zložitý príbeh o čoraz väčšmi sa prehlbujúcej manželskej kríze. A toho, kto sa opováži vzbúriť proti konvenciám, čakajú zhubné následky.

pondelok, 25 marec 2013 18:42

Buchty švabachom

Napísal(a)

Idete do cudziny zarobiť a urobiť dieru do sveta? Tak si predstavme vašu budúcnosť: v izbe pružinová posteľ, umývadlo a okno, v dome ďalších sedem ľudí, jedna kúpeľňa, budíček do práce 3.30 a strava najlacnejšie potraviny z hypermarketu. Že vy tak nedopadnete? Tiež som si myslela! Že ste v cudzine takto nedopadli? Čítajte, aké šťastie ste mali!

nedeľa, 24 marec 2013 21:45

Miss Peregrine's home for peculiar children

Napísal(a)

„Práve keď som začal akceptovať fakt, že môj život bude obyčajný, začali sa diať úplne neobyčajné veci. Prvá prišla vo forme hrozného šoku, a tak, ako čokoľvek, čo vás navždy zmení, rozdelila môj život na dve polovice: Predtým a Potom...“

nedeľa, 24 marec 2013 18:33

Ostré predmety

Napísal(a)

Novinárka Camille Preakerová je poverená úlohou – má sa vrátiť do rodného mesta a napísať reportáž o nezvestnom dievčatku. Na prvý pohľad to znie celkom neškodne, nie? Mladá žena sa vracia tam, kde vyrastala, po dlhšom čase sa stretne s matkou a s nevlastnou sestrou. V prípade obyčajnej mladej ženy by na tom nebolo nič zložitého. Ale tu ide o Camille Preakerovú, ktorá obyčajná nie je ani náhodou...

nedeľa, 24 marec 2013 18:06

Púštny kvet

Napísal(a)

Nomádske dievča zo somálskej púšte cíti, že život má pre ňu v zálohe viac než len pasenie kôz a rodenie detí. Napriek nepriazni osudu sa vyberie do neznámeho sveta uskutočniť svoj sen. Podarí sa jej napokon zvíťaziť v boji proti prírodným silám a spoločenskému poriadku?

nedeľa, 24 marec 2013 14:51

V tieni mafie

Napísal(a)

Mafiánom sa človek nenarodí. Stane sa ním. Áno, aj na Slovensku existuje svet, ktorý patrí iba vyvoleným a mocným. Príbeh z prostredia slovenského podsvetia napísaný slovenským autorom. Táto kniha bola pre mňa výzvou, ktorá sa neodmieta.

nedeľa, 24 marec 2013 14:13

Parfum: Príbeh vraha

Napísal(a)

Nikdy by som si nebola pomyslela, že sa mi do rúk dostane kniha, pri čítaní ktorej nebudem voči vrahovi pociťovať nenávisť a zlosť. V klasických príbehoch, ktoré zaváňajú klišé, sú vrahovia či vydedenci spoločnosti dokonalým odrazom zla a nezaslúžia si nič iné, než opovrhovanie ich bezohľadnosťou.

nedeľa, 24 marec 2013 14:03

To najlepšie zo mňa

Napísal(a)

Nicholas Sparks je v mojej knižnici pojem. Ako hladná a uzimená veverička čakám na každý nový oriešok, ktorý v podobe skvelého príbehu vyjde z jeho skúseného pera. Inak to nebolo ani v prípade románu To najlepšie zo mňa, no po pár stranách som bola presvedčená, že toto bude prúser.

sobota, 23 marec 2013 18:17

Čo s nemŕtvymi

Napísal(a)

Zombie. Slovo, ktoré často spájame s horormi, no zároveň si pod ním predstavujeme skôr niečo nechutné, ako strach naháňajúce. Áno, nechutné to naozaj je, ale spraviť to aj hrôzostrašným tak, aby z toho nevznikol trápny nepodarok, to dokáže len málokto. A Johnovi Ajvide Lindqvistovi sa to opäť podarilo.

sobota, 23 marec 2013 14:48

Hotel Pastis

Napísal(a)

Zabudnite na hnusné počasie a špinavé ulice od topiaceho sa snehu. Teraz ste v raji, na nose vás šteklí slnko, zhlboka sa nadýchnite a vtiahnite tú vôňu. Cítite to? Zmes čierneho tabaku, silnej kávy, ostré výpary anízu z pastisu a omamná levanduľa. Nohy máte vyložené na stoličke, pred sebou pohár šampanského a výhľad, ktorý berie dych. Malebné údolie so zelenými vinicami kam len dovidíte. Zakloňte hlavu, oči zapichnite do modrého mora nad sebou a zabudnete na všetko.

sobota, 23 marec 2013 09:35

Bez rozlúčky

Napísal(a)

Viete si predstaviť, že celá vaša rodina počas noci neočakávane zmizne a nezanechá žiadny odkaz? Dobre, spočiatku by to niekoho z nás potešilo a prvé dni by boli vnímané ako dokonalý relax. Ale po dvadsiatich piatich rokoch to už prestáva byť sranda.

piatok, 22 marec 2013 10:21

S Júliou cez tisíc svetov

Napísal(a)

Šialené nápady sú tie najlepšie. Aj Martin Beťko jeden taký mal. Zobrať starú embéčku na cestu okolo sveta je bezpochyby šialený nápad. Mali by ste na to odvahu? Ak nie, aspoň si prečítajte túto knihu a vžite sa do jeho kože. A ak áno, prečítajte si ju tiež. Aby ste aspoň trochu vedeli, čo vás na ceste môže postretnúť.

streda, 20 marec 2013 19:47

Boh Múch

Napísal(a)

„Si obyčajný malý cvok,“ ozval sa Boh múch, „obyčajný malý cvok.“

utorok, 19 marec 2013 21:53

Markíza de Sade

Napísal(a)

„Úbohá markíza, hovorili ľudia v dedine. Nevedeli vysvetliť, čo tým majú na mysli. Mysleli si to a hovorili radi: Úbohá markíza.“

pondelok, 18 marec 2013 20:36

Zjavné čary

Napísal(a)

Tunajší veria na čarodejnice, duchov a kliatby, a ešte väčšmi v existenciu zla. Skutočného zla. Nie v diablov s vidlami, no v neviditeľné pradená zla, ktoré dokážu preniknúť aj do pevnej hmoty. Tieto nenápadné pradená postupne zatemňujú dušu. Prítomnosť zla sa prezradí, až keď už v duši nevidieť Boha."

pondelok, 18 marec 2013 07:07

A hroši se uvařili ve svých nádržích

Napísal(a)

Kto netúži po bezstarostnom živote, v ktorom mu budú padať pečené holuby priamo do úst? Život, v ktorom nebude musieť riešiť nič vážnejšie ako to, kam sa pôjde večer najesť a aký film si potom pozrie? Presne to sa odohráva v krátkom príbehu, o ktorom práve čítate. Ale nebojte sa, nie je čo závidieť, lebo ako sa hovorí, nič netrvá večne...

nedeľa, 17 marec 2013 22:31

Smutný ako jazz

Napísal(a)

„Nikdy som nemal rád jazz, pretože jazz nič nerieši. Až jedného večera som v portlandskom divadle Bagdad uvidel hrať muža na saxofóne. Stál som tam pätnásť minút a on celú tú dobu hral so zatvorenými očami. Vtedy som si jazz obľúbil. Občas musíte najskôr pozorovať lásku iných k niečomu, aby ste si to mohli zamilovať. Je to ako keby vám ukazovali cestu. Nemal som rád Boha, lebo Boh nič neriešil. Ale to bolo predtým, ako sa stalo toto.“

piatok, 15 marec 2013 15:30

Mobil

Napísal(a)

Dokázali by ste si predstaviť život bez mobilov? Jasné, na svete ešte zostalo niekoľko jedincov, ktorým mobil nič nehovorí a pokladajú ho za reklamný ťah telekomunikačných firiem. A predsa nie je to tak dávno, keď sme všetci dokázali bez problémov žiť i bez tejto vymoženosti 21. storočia. Počuli ste už o tom, že mobilný signál ničí mozgové bunky?

piatok, 15 marec 2013 12:21

Jedného pekného dňa

Napísal(a)

Ako sa asi žije s menom Gertrúda Mrázová? Nositeľka hrdého starogermánskeho mena, 32-ročná hlavná hrdinka tejto knihy, by vám o tom vedela rozprávať...

piatok, 15 marec 2013 12:02

Krásna beštia

Napísal(a)

Knihu som brala do rúk len s veľkými obavami. Toľkokrát opisovaná téma mi už predsa nemôže nič nové ponúknuť; o pseudopriateľkách, ktoré robia svojim obetiam zo života peklo, sa už nemálo popísalo. K príbehu som teda pristupovala s nulovými očakávaniami. Možno preto som po dočítaní zostala prekvapená. A veľmi milo.

štvrtok, 14 marec 2013 20:30

Nebo nie je výmysel

Napísal(a)

Trojročný chlapec prežil klinickú smrť, počas ktorej opustil svoje telo a navštívil nebo. Vraj tam bolo veľa svetla, dúhy, sedel Bohu na kolenách a zistil, že v nebi nie je nik starý a nenosí okuliare. Aj vy sa pohrávate s myšlienkou, či jeNebo nie je výmysel" výmyslom malého chlapca, alebo skutočným zázrakom?

streda, 13 marec 2013 15:24

Nech vojde ten pravý

Napísal(a)

Existuje skutočne veľa dobrých kníh. Niektoré vás možno natoľko nadchnú, že si ich prečítate ešte raz. No len pri máloktorých vám nabehnú zimomriavky. A kniha Nech vojde ten pravý je jednou z nich...

utorok, 12 marec 2013 21:58

Kráľ zhýralcov

Napísal(a)

Lord Dain nezdvihol pohľad, keď zazvonil zvonček na dverách obchodu. Nezaujímalo ho, kto môže byť novým zákazníkom, a dodávateľa starožitností a umeleckých kuriozít Champtoisa to takisto nemalo zaujímať, keďže najdôležitejší zákazník Paríža už v obchode bol. Lord Dain očakával výhradnú pozornosť obchodníka, a ten mu ju aj venoval. Champtois sa nielenže ani nepozrel k dverám, ale ani nedal najavo, že by videl, počul či myslel na hocičo iné, čo nesúviselo s markízom z Daina.

utorok, 12 marec 2013 21:19

Päťdesiat odtieňov sivej

Napísal(a)

" ...prudko ma strhne a pritisne na seba. Zrazu má ruku v mojich vlasoch, ťahá za ne, až sa mi hlava zakláňa dozadu. Druhou rukou mi schádza dolu po chrbte. Jazykom mi vráža do úst a bozkáva ma - dlho, tvrdo a vášnivo. Vnímam jeho prehlbujúci sa dych, jeho túžbu ... a tiež jeho hmatateľné vzrušenie ... To nemôže byť pravda, veď sme na poli. Ale čo, je mi to jedno. Ruky si zaplietam do jeho vlasov, ťahám ho za ne k sebe. Chcem ho, tu a teraz, na tejto zemi. Prudko sa odo mňa odtrhne a zostáva na mňa hľadieť. Oči zastreté a zároveň prežiarené tým ranným svetlom, plné surovej arogantnej zmyselnosti. Páni. Až mi to berie dych."

utorok, 12 marec 2013 20:52

27 čiže smrť robí umelca

Napísal(a)

Chceli by ste sa stať slávnym? Navždy slávnym? A viete ako na to? Marta, alebo teda Angie, v tom má jasno. Večnú slávu jej má zaručiť členstvo v Klube 27. Tak ako Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain... Hlavná hrdinka však práve oslávila svoje dvadsiate siedme narodeniny. A má presne rok času na to, aby sa stala slávnou, tragicky umrela na alkohol, drogy, smrteľnú chorobu, strašnú nehodu, samovraždu či vraždu, a potom žila večne v srdciach oddaných obdivovateľov...

utorok, 12 marec 2013 20:10

Predajná láska

Napísal(a)

„Dievča si vzdychlo. Na chvíľu zmĺklo, akoby o tom uvažovalo, no v skutočnosti si uvedomovalo svoju bezmocnosť. Laco nikdy nepochopí, že ju nič také netrápi a nad ničím nepremýšľa. Je iba stroj, od ktorého sa vyžaduje, aby sa pustil do práce, keď sa mu rozkáže. Pracuje podľa príkazov, ako každý iný, len ona používa pri tom vlastné telo.“

Strana 96 z 99