Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

piatok, 19 apríl 2013 23:57

Láska je chyba v programe

Napísal(a)

Láska. Hovorí sa o nej mnoho, píše ešte viac. Poznáme ju všetci, v tých najrôznejších podobách. Občas aj ako chybu v programe. Prečítajte si príbeh o tom, ako sa niekedy nedostane k správnym ľuďom, v správnom čase a na správnom mieste...

piatok, 19 apríl 2013 14:30

Až pod kožu

Napísal(a)

Ako na nás vplýva strach? Začneme sa správať inak, prehodíme si priority, zabudneme na to, na čo sme zvykli myslievať? Tieto otázky si v románe Až pod kožu kladie, na prvý pohľad, celkom sympatický muž. Zaujíma ho, čo robí strach so ženami. A tak sa na ne pozrie zblízka...

utorok, 16 apríl 2013 15:24

Dobre sa drž

Napísal(a)

Vybrali by ste si možnú stratu dôvery u svojich blízkych, ale na druhej strane by ste získali akúsi istotu a kontrolu nad ich nesprávnymi krokmi? Počúvali by ste srdce, rozum alebo svedomie? Možno to nie je o morálke, slušnosti, ale len o strachu a bezvýchodiskovej situácii, počas ktorej musíme konať najlepšie, ako sa nám v danej chvíli zdá, že konáme.

pondelok, 15 apríl 2013 13:46

Indická princezná

Napísal(a)

Priznajme si, milé dámy, koľké z nás netúžili byť princeznou. Ktorá z nás si okolo seba neomotávala v detstve deku, predstavujúcu honosnú róbu? A priznajte si aj vy, páni, kto by nechcel mať po svojom boku princeznú? Ženu. Krásnu, milú, milovanú a milujúcu? Ponúkam vám príbeh, v ktorom sa sny menia na skutočnosť. Ponúkam vám skutočný príbeh Anity, ktorá sa stala princeznou!

pondelok, 15 apríl 2013 08:25

Trója - Pán strieborného luku

Napísal(a)

Pán strieborného luku je prvou časťou monumentálneho epického príbehu plného lásky, nenávisti, zrád a intríg, zaaranžovaného do čias antického Grécka, do obdobia nemilosrdných vojen o impozantnú Tróju, kedy nastal čas pre nebojácnych, vášnivých hrdinov určujúcich osudy malých i veľkých ríš.

nedeľa, 14 apríl 2013 19:53

Mechanický anjel

Napísal(a)

V čase, keď sa ľudia oslovovali priezviskami a iný dotyk muža a ženy, než je držanie sa za lakte, vyvolával verejné pohoršenie, sa šestnásťročná Tessa vyberie sama z New Yorku do Londýna, kde ju má čakať brat. Avšak všetko, čo bolo pre ňu doteraz nemenné, sa otriasa a padá v pravidelných vlnách.

nedeľa, 14 apríl 2013 13:42

Prečo slony grcajú

Napísal(a)

Spomínate si ešte na svoje detstvo? Ako nám veľa vecí okolo nedávalo zmysel a nerozumeli sme im? Ako sme obdivovali ľudí, aj keď sme vlastne nevedeli prečo? Ako málo nám stačilo a boli sme šťastní. Kniha je rozprávaním malého chlapca, ktorý svojimi očami zachytáva a vykresľuje udalosti a premeny okolo seba. Jednoduchým jazykom sa snaží vysvetliť svojej detskej duši, prečo je to vlastne tak.

štvrtok, 11 apríl 2013 23:36

Utorky s Morriem

Napísal(a)

Morrie, ktorému diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu, si mohol vybrať. Buď bude postupne chradnúť a nakoniec zomrie, alebo využije čas, ktorý mu ostal. Aj jeho bývalý študent Mitch mal možnosť si vybrať – žiť ďalej svoj uponáhľaný život, alebo sa zastaviť a venovať kúsok svojho času umierajúcemu učiteľovi. Obaja spravili správne rozhodnutie: jeho výsledkom je táto kniha.

streda, 10 apríl 2013 18:00

Márnivá sezóna

Napísal(a)

Písať o starnutí nie je jednoduché. Písať o starnutí ženy, ktorá sa chce neustále páčiť, je ešte ťažšie. A písať o starnutí ženy vtipne, ľahko a nenáročne je poriadna fuška. Karin Krausová sa do toho pustila. Zrodil sa tak mini román, pri ktorom si oddýchnete, zasmejete sa a tie mladšie zatúžia radšej nikdy nezostarnúť.

utorok, 09 apríl 2013 16:12

Rukopis z Akkry

Napísal(a)

„V spánku som pocítil, že život je len Radosť. Keď som precitol, zistil som, že život je Povinnosť. Splnil som Povinnosť a zistil som, že život je Radosť.“

sobota, 06 apríl 2013 18:36

Veľká ryba

Napísal(a)

Myšlienky sú ako ryby. Pokiaľ chcete chytať tie malé, môžete ostať na plytčine. Pokiaľ však pôjdete po tých veľkých, musíte ísť za nimi do hĺbky. Hlboko pod hladinou sú ryby silnejšie a čistejšie zároveň.

sobota, 06 apríl 2013 16:05

Neviditelný muž William Seward Burroughs

Napísal(a)

Burroughs je autor, ktorého mnohí označujú za najvýznamnejšieho spisovateľa vôbec. Kniha Neviditeľný muž je rozborom jeho života a diela z pohľadu človeka, s ktorým sa poznal vyše 30 rokov.

sobota, 06 apríl 2013 08:42

Ema

Napísal(a)

Len nedávno by si Ivana želala nové auto, kozub a viac času stráveného s priateľom Kamilom. No dnes je tomu inak. Osud jej zasadil ranu pod pás a úplne prehodil priority. Prišlo to nečakane. Rakovina.

„Táto kniha nie je o tom, o čom sa zdá, že je. Nie je o kruhoch v obilí a nie je ani o death metale. To už sa z nej viac dozviete o žonglovaní, o chronickom zlyhaní obličiek alebo o transplantáciách. Ale nie je ani o nich. “ Je o neobyčajnej tragédii (miestami paródii) jednej neobyčajnej rodiny. O láske, o smrti, o Bohu (alebo Veľkom Bé) a o všeličom inom. No predovšetkým o hľadaní pravdy...

piatok, 05 apríl 2013 16:56

Celestínske proroctvo

Napísal(a)

Máme v dnešnom uponáhľanom materialistickom svete čas zamyslieť sa nad našou existenciou? Rozmýšľame niekedy nad tým, aký to má zmysel, že dennodenne prežívame, brodíme sa problémami a neustálymi konfliktmi? Položíme si aspoň občas najzákladnejšiu otázku, ktorú často potlačíme do úzadia? Prečo sme vlastne tu? Americký spisovateľ James Redfield týmto myšlienkovo unikátnym dielom obohatí ľudí, dychtiacich po poznaní a aj tých, ktorým zmysel života akosi stále uniká pomedzi prsty.

piatok, 05 apríl 2013 08:03

Diablova hviezda

Napísal(a)

Autor je obrovský zavádzač. Nie, nie, nemyslím to ako obvinenie, ale ako pochvalu. Pri kriminálkach je totiž zavádzanie vítané. V určitých chvíľach som ani len netušila, ktorej knižnej postave mám veriť. Podozriví mi pripadali úplne všetci. Podarí sa vám zločinca odhaliť?

štvrtok, 04 apríl 2013 14:37

Diamantová sútra

Napísal(a)

Diamantová sútra je vôbec prvý textový záznam o učení Budhu. Bola napísaná pred viac ako dvadsiatimi piatimi storočiami. Ak nemáte radi knihy, pri ktorých musíte premýšľať, tak už ani ďalej nečítajte. Je dosť náročné a aj trochu nezvyklé písať recenziu na nábožensko-filozofický text, ale všetko je raz po prvý raz.

štvrtok, 04 apríl 2013 13:58

The Rum Diary

Napísal(a)

„TOTO JE PORTORIKO!” Karibik, slnko, voľnosť a vždy dostatok rumu – to by bol veľmi stručný popis Rumového denníka, ale keďže stručné opisy nemám rada, za chvíľku si ho rozoberieme trošku hlbšie.

streda, 03 apríl 2013 20:57

Dracula

Napísal(a)

"Nosferatu neumiera tak ako včela po prvom uštipnutí. Stáva sa oveľa silnejším a jeho moc sa zväčšuje. Upír, s ktorým máme do činenia, je silnejší ako dvadsať mužov a prefíkanejší ako obyčajný smrteľník, pretože jeho múdrosť sa rokmi znásobila. Pomáha si rôznymi čarami a dokáže rozkazovať mŕtvym. V okruhu svojho pôsobenia dokáže vládnuť prírode, búrke, hmle, hromobitiu, poslúchajú ho všetky nízke tvory: potkany, sovy, netopiere, mory, líšky, vlci. Ako teda máme proti nemu bojovať? Ako ho vypátrame a akými prostriedkami zničíme?“

streda, 03 apríl 2013 20:18

Mucha

Napísal(a)

Po revolúcii v ´89-tom sa u nás veľa zmenilo. Inak tomu nebolo ani na policajnom oddelení vrážd v Našom meste. Ak sú mená, prípady alebo kauzy čitateľovi známe, môžem ubezpečiť, že nejde o náhodu.

streda, 03 apríl 2013 18:19

Desivo blízko

Napísal(a)

Čo by ste robili, ak by v dome susediacom s tým vaším niekto vyvraždil trojčlennú rodinu? Dali by ste si namontovať bezpečnostné dvere? Ja určite áno. No skutočne netuším, ako by som sa zachovala v prípade, že by došlo k omylu a obeťou vraždy sa nemala stať rodina odvedľa, ale tá moja.

streda, 03 apríl 2013 18:05

Lietam v tom tiež

Napísal(a)

Mohlo by sa zdať, že Kristína Rúfusová vedie na prvý pohľad celkom obyčajný život. Píše diplomovku zo psychológie, stretáva sa s priateľmi a pracuje ako letuška. Povolanie snov? To áno! Pokiaľ však letecká spoločnosť, ktorá je vaším jediným chlebodarcom, nezačína krachovať.

streda, 03 apríl 2013 16:34

Twilight sága

Napísal(a)

Vo svete vládne nový trend. Všetko čo sa týka fantasy sveta, konkrétne sveta upírov je smiešne, trápne, pod úroveň inteligentne zmýšľajúceho človeka. „Intelektuáli“ si z toho spravili privátny žartík. Mať rád upírske príbehy rovná sa mať o koliesko menej a IQ pod 50 bodov. Ale buďme korektní, týka sa to hlavne jedného konkrétneho upírskeho príbehu: Ságy Twilight.

utorok, 02 apríl 2013 20:12

Všetko alebo nič

Napísal(a)

„Čo to je?“ – Nič pre neho. Darček pre nejakú babu. Je to najlabilnejší autor z bítnickej generácie. Ginsberg. Veľmi odvážne básne. Homosexuál. „Nepoznám.“ – To je v poriadku. Všetci poznajú len Kerouaca a Na ceste. A ešte Bukowského, lebo je vulgárny. „Nepoznám ani jedného.“ – Dám ti to prečítať. „Je tam sex?“ – Bukowski si na ňom založil kariéru. „Bude to môj obľúbený spisovateľ.“ – Nebude. Všetky ženy kláti v misionárskej polohe a nikdy nie je triezvy. „Super. To je zo života.“ Ako táto malá, útla kniha od Evity Urbaníkovej.

utorok, 02 apríl 2013 19:31

Lolita

Napísal(a)

- Sisa, čo to čítaš? – „Lolitu.“ – A o čom to je? – „Hmmm, v skratke?“ – Hej, povedz mi to jednou vetou. – „Je to o vzťahu otca k jeho nevlastnej dcére...jeho slovami - nymfičke.“ –Preboha.

utorok, 02 apríl 2013 14:19

Mních, ktorý predal svoje ferrari

Napísal(a)

„Nasledujúce ráno, keď sa prvé lúče indického slnka objavili na pestrofarebnom horizonte, vydal sa Julian na svoju púť za hľadaním stratenej krajiny Sivana. Najprv rozmýšľal nad tým, že si vezme šerpu, aby mu pomohol pri výstupe na hory, no z nejakého zvláštneho dôvodu mu jeho inštinkt našepkal, že toto je púť, ktorú musí podniknúť sám. A tak – možno po prvýkrát vo svojom živote – zo seba striasol putá rozumu a vložil svoju dôveru do intuície.“

pondelok, 01 apríl 2013 15:26

Zamilovaní až po uši

Napísal(a)

Kniha v ružovej väzbe, s ružovým prebalom, na ktorom je zamilovaný párik, malé srdiečko na začiatku každej kapitoly. Uf, toto bude sladké, pomyslela som si, keď som knihu brala do ruky. No ako sa ukázalo, zdanie klame. A poriadne.

nedeľa, 31 marec 2013 08:59

Miláčik

Napísal(a)

Keď viete, že vyzeráte dobre, je to výhra. Vaše sebavedomie stúpa závratnou rýchlosťou. A keď viete, že sa s tou svojou tváričkou páčite ženám – vyhrali ste.

Prečo ma nikto neupozornil, že táto kniha je pre tínedžerov? Chcelo sa mi vrieskať pri každej tretej strane. Mala som o príbehu úplne inú predstavu. Úvodný popis, obálka a aj rozsah zodpovedali skôr klasickej ženskej oddychovke, ktorá rieši zamotané vzťahy. Hoci som vedela, že hlavnou hrdinkou je len sedemnásťročné dievča, čakala som trochu vyspelejšie podanie jej vnútorného sveta. A tak som sa začítala. Do románu, ktorý nemilo prekvapil.

sobota, 30 marec 2013 20:03

Skôr než zaspím

Napísal(a)

Spomienky sú niečím, čo nám nik nemôže vziať. Christine Lucasová však o ne prišla. Nevie, kto jej ich vzal a prečo. Ale začína niečo tušiť...

Strana 95 z 99