Chyba
  • JUser: :_load: Nemôžem načítať užívateľa s ID: 581
  • Go to Perfect Ajax Popup Contact Form configuration panel and correct your site errors.

Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

štvrtok, 31 január 2013 21:40

Vagína Monology

Napísal(a)

,,Obávala som sa o vagíny. Robilo mi starosti to, čo si myslíme o vagínach, a ešte väčšie starosti mi robilo, že o nich nepremýšľame. Mala som starosť o svoju vlastnú vagínu.“

štvrtok, 31 január 2013 21:14

Všetko v poriadku

Napísal(a)

Mať prácu, ktorá nás baví a navyše dobre vynáša, je snom asi každého z nás. Kto ju má, je šťastlivec a usiluje sa zo všetkých síl, aby o ňu neprišiel. Robí tak, ako má a najmä neriskuje zbytočnými hlúposťami jej stratu. Naozaj?

štvrtok, 31 január 2013 20:31

Útočisko

Napísal(a)

Strach v kontraste s láskou. Bojím sa, no napriek tomu cítim, ako ma románová láska hreje pri srdci. Nicholas Sparks má dar a opäť ho premenil do úžasného príbehu.

štvrtok, 31 január 2013 20:01

Havran

Napísal(a)

„Bola polnoc – čas zlý, krutý – a ja slabý pochudnutý študoval som staré spisy v hrubých zväzkoch zviazané. Sadal na mňa opar driemot, odo dvier však zaznel klepot, tichý klepot z nočných temnôt, tajuplné ťukanie...“

streda, 30 január 2013 23:06

Daj si pozor na želania

Napísal(a)

Chcem zoštátnicovať, chcem schudnúť, chcem poriadneho chlapa a hej! Chcem, aby ten pekný sveter mali v mojej veľkosti! Denne vyslovíme hromadu prianí, taká bola aj Heather. Vďaka vresu od Cigánky sa jej želania začali plniť a ona pochopila, že chcieť niečo a dostať to je poriadny rozdiel!

streda, 30 január 2013 22:25

Džungľa rúžov

Napísal(a)

New York je jedným z najčarovnejších miest sveta. Ak by sa merala koncentrácia ľudských ambícií som si istá, že práve toto mesto by hrdo žiarilo na prvej priečke. Ak je Paríž útočiskom všetkých naivných umelcov, tak New York je rebríkom k ich snom a zároveň ich najväčšou skúškou. Pretože je džungľou, v ktorej prežijú iba tí najsilnejší.

streda, 30 január 2013 21:57

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko

Napísal(a)

Tento román vyhral cenu za najlepšiu knihu roka 2005, bol ospevovaný vo všetkej tlači od The Times až po Vouge a stal sa z neho celosvetový bestseller. Prečo vlastne? Pretože každý z nás už niekedy v živote niekoho stratil a každý z nás už niekedy pocítil smútok. Ako sa s ním vyrovnať alebo ako s ním aspoň žiť? Táto otázka trápi množstvo ľudí po celom svete. A kto iný by sa mal pustiť do jej riešenia ak nie malý odhodlaný chlapec?

streda, 30 január 2013 21:25

Desiaty kruh

Napísal(a)

Mám rada knihy, ktorých záver neviem predvídať. A nech si myslím, že skončia akokoľvek, vždy sa mýlim. Kniha Desiaty kruh je práve takou, v ktorej zistím, čo presne sa stalo až na posledných stranách.

pondelok, 21 január 2013 15:18

Sto rokov samoty

Napísal(a)

Asi najťažšie je písať o obľúbenom diele, pretože chcete toľko povedať. Chcete, aby človek, ktorému hovoríte o vašej obľúbenej knihe pochopil, o čo prichádza. Radi by ste mu odkryli tajomstvá jej vnútra, a pritom neprezradili ani kúsok. A práve ja stojím pred takouto skúškou. Napísať názor na knihu, ktorá ma každou stranou znovu a znovu prekvapuje.

streda, 09 január 2013 14:37

Kvety v podkroví

Napísal(a)

Keď som bola dieťa, videla som film, v ktorom deti vešali papierové kvety na steny podkrovia. Kvety poletovali vo vánku a ja som túžila vyzdobiť si svoju podkrovnú izbičku rovnako ako tie deti. S tým rozdielom, že ja som kedykoľvek mohla vybehnúť von a privoňať aj ku kvetom živým. Ony nie.

utorok, 08 január 2013 20:57

Veronika sa rozhodla zomrieť

Napísal(a)

„Dňa 11. novembra 1997 sa Veronika rozhodla, že - konečne! - prišiel čas spáchať samovraždu. Starostlivo si upratala izbičku, čo mala v kláštore prenajatú od mníšok, vypla kúrenie, vyčistila si zuby a uložila sa do postele.“

utorok, 08 január 2013 09:48

Takmer neviditeľná

Napísal(a)

Málokto si prečíta biografiu o osobe, o ktorej ešte nepočul. Ak ani netušíte, kto je Jana Bodnárová, v tomto prípade to vôbec nevadí. Poetická biografia je chválou pomalosti, prierez jej života je poskladaný z nenútene uložených spomienok a momentov, ktoré zasiahli jej srdce, napriek tomu, že si ich nenapíše do životopisu.

utorok, 08 január 2013 09:31

Bláznivá cesta okolo sveta za 80 dní

Napísal(a)

Fenomenálneho Julesa Verna vám isto netreba nejako špeciálne predstavovať. Jeho najznámejší román rozpráva príbeh britského džentlmena, ktorý sa stavil o 20-tisíc libier, že obíde svet za 80 dní. Phileas Fogg to nakoniec dokázal, podarí sa to aj jojkárskemu moderátorovi?

utorok, 08 január 2013 09:17

Boli sme spolužiaci Anny Frankovej

Napísal(a)

„Mohli by sme ukázať, ako najmä v ťažkých časoch bývajú šťastie a smola niekedy veľmi úzko spojené. Náš príbeh by sme mohli podobne ako Anna Franková zachytiť pre budúce generácie. Sme v pokročilom veku; očitých svedkov ubúda. O dôvod viac pustiť sa do práce a zachytiť naše spomienky, lebo veľa ľudí tvrdí, že to nebolo až také zlé, alebo ešte horšie: že holokaust sa nikdy nestal.“

nedeľa, 06 január 2013 13:30

Nenapísaný román

Napísal(a)

Rakúsov Nenapísaný román je tak trochu o všetkom a o ničom zároveň. Spájanie kapitoliek, vymýšľanie postáv, univerzita, divadlo, alkohol, normalizácia – to všetko sa v Nenapísanom románe kríži a prelína. Ako sa to Rakúsovi podarilo pomiešať tentokrát?

nedeľa, 06 január 2013 12:55

Nežiaduce účinky

Napísal(a)

Byť umeleckým podivínom je exkluzívnou výhodou. Môžete hovoriť, čo vám napadne, písať o všetkom, čo zaútočí na vašu myseľ a v prípade Woodyho Allena to aj vydať. Musíte však byť veľmi úspešný, inteligentný a rešpektovaný, aby ste konečne mohli dať na papier vašu najdivnejšiu fantáziu, najtajnejšiu predstavu, najšokujúcejší príbeh tak, aby to ľudia s nadšením prijali. Toto je kniha, ktorú autor vytvorí v dobe, keď už neexistujú žiadne zákazy, žiadne tabuované témy.

nedeľa, 06 január 2013 11:59

Afterdark

Napísal(a)

Afterdark je jeden veľký experiment. Nečakajte silný ľúbostný príbeh z Nórskeho dreva, radšej sa pripravte na hodinový hotel, pasákov a nebezpečné telefonáty.

nedeľa, 06 január 2013 11:34

22.11.1963

Napísal(a)

Nová kniha od Stephena Kinga? Zaručený bestseller. Na jar minulého roku boli slovenské kníhkupectvá zavalené románom 22.11.1963. Neznáme čísla, významný dátum? Na obálke usmievajúci sa Kennedy. Netušila som, čo sa v ten deň stalo, o čom kniha je. Nikdy som Kinga nečítala, ale tú knihu som jednoducho musela mať.

sobota, 05 január 2013 09:09

O čom hovorím, keď hovorím o behaní

Napísal(a)

Ak holdujete knihám s dynamickým dejom a prekvapivým vyvrcholením na konci, nechajte túto knihu ležať a ani po nej nesiahajte. Ak však máte radi aktívny spôsob života a inklinujete práve k behu a otázkami s ním spojenými, ste na správnej stope.

sobota, 05 január 2013 08:32

Anna Karenina

Napísal(a)

Rodinné vzťahy so svojimi problémami boli, sú a budú javmi bežnými. Stretávame sa s nimi každodenne a považujeme ich za všedné. Tolstoj z nich však vyťažil toľko, že jeho najväčšie diela sa zaoberajú práve touto tematikou. Dvojdielny román Anna Karenina je jedným z nich.

sobota, 05 január 2013 08:03

Imámova dcéra

Napísal(a)

Dosť drsné na to, že je to pravda. Asi toľko na začiatok, keď ide o knihu Imámova dcéra. Ružový obal ma najskôr presviedčal, že pôjde o romantickú éterickú love story so šťastným koncom. No pár prečítaných strán a môj úsudok vystriedalo napätie, smútok a strach.

sobota, 05 január 2013 00:21

Malý strom

Napísal(a)

Aké sú pravé hodnoty v živote človeka? Na túto otázku si každý musí odpovedať sám. Nikoho neodsudzuj, každého rešpektuj a ži tak, ako ťa to najlepšie naučili. Začítajte sa do sveta Malého stromu – indiánskeho chlapca, ktorý vám svojimi detskými očami pomôže ukázať silu lásky k prírode.

piatok, 04 január 2013 23:39

Emma

Napísal(a)

„Ó, drahá Jane, dúfam, že si nenachladla.“ „Nie, okraj šiat sa mi ani nenamočil!“ „Určite by si nemala chodiť na prechádzky v takomto počasí...“ Zdá sa vám táto konverzácia maximálne formálna až nudná? Tak si predstavte, že by ste žili v Anglicku niekedy v 18. storočí, hra na klavíri a háčkovanie by patrilo medzi vaše každodenné činnosti spolu s organizovaním piknikov a úporným zisťovaním, ktorému mužovi dovolíte dobyť vaše srdce.

piatok, 04 január 2013 23:08

Zápisky maturanta

Napísal(a)

Ak sa vám pri pohľade na hrubé zväzky vážnej literatúry točí hlava a máte chuť siahnuť po niečom ľahkom, krátkom a vtipnom – pustite sa do čítania knižôčky s formátom A6.

piatok, 04 január 2013 22:03

Víťaz je sám

Napísal(a)

Hovorí sa, že iba blázon a dieťa povedia pravdu. Nuž, potom je Paulo Coelho, jeden z najvplyvnejších spisovateľov súčasnosti, skutočne bláznom. Bláznom, ktorý povie holú pravdu o elite elít – Supertriede, zloženej z hercov, modeliek aj vyhasnutých hviezd, ktoré sú ochotné urobiť čokoľvek, aby sa vrátili naspäť na nebo a aspoň chvíľu zažiarili.

sobota, 22 december 2012 13:28

Vianočná koleda

Napísal(a)

„Začnem tým, že Marley je mŕtvy. O tom niet pochýb. Úmrtný list podpísal farár, kostolník, pohrebník a najbližší pozostalý. Niet pochýb o tom, že Marley je mŕtvy. Na toto nesmieme zabúdať, inakšie by na príbehu, ktorý sa chystám vyrozprávať, nebolo nič zvláštne...“

piatok, 21 december 2012 23:06

Pýcha a predsudok

Napísal(a)

Príbeh z čias 18. storočia, keď ženy nosili výlučne šaty, vydávali sa v porovnaní so súčasnosťou priskoro a správali sa tak, ako to od nich vyžadovala spoločenská etiketa. Príbeh pôvabnej Elizabeth a pyšného Darcyho, ktorí sa do seba zamilovali, no neboli z rovnakej spoločenskej vrstvy. Bol to problém?

piatok, 21 december 2012 22:36

Hobbit

Napísal(a)

Keď som mala osem rokov, rodičia mi k narodeninám sľúbili rozprávkovú knižku. V katalógu som prstom ukázala na knihu viazanú v tmavej zelenej koži s obrázkom lesa, tečúcej rieky a malého škriatka na sude. Hobbit. Netušila som, čo tento zlatý názov znamená, ale bola som presvedčená, že to bude tá najlepšia kniha pre malé dievča s veľkou fantáziou. Nemýlila som sa.

piatok, 21 december 2012 16:59

Hostiteľ

Napísal(a)

Rozmýšľali ste už niekedy nad sebou v zmysle, že vaša duša je jedna osobitná časť celku a tou druhou časťou je telo? Že keby ste žili v inom tele, napríklad v krajšom, vaša duša by bola iná? Alebo ak by ste žili v tele niekoho postihnutého, nadmerne veľkého, úplne drobného, aká by bola vaša duša?

streda, 19 december 2012 07:44

Malý Princ

Napísal(a)

Čítať túto knihu malým deťom alebo nečítať? Zbytočná otázka, ktorú sa Malý princ nikdy nepýtal. Nevidím nič zlé (zbytočné alebo azda nezmyselné) na tom čítať ju svojej ratolesti, ktorá poctivo vykonáva svoju potrebu do plienok hoci aj každý večer pred spaním. O predškolskom veku ani nehovoriac.

Strana 93 z 94