Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

nedeľa, 17 február 2019 20:53

Krvavý január

Napísal(a)

Novinové titulky. Veľké, silné, úderné. Často sa prehnane snažia šokovať, zaujať za každú cenu a pritom môžu čitateľa hladného po informáciách vyslovene zavádzať. Poznáme to všetci, ktorí sme aspoň raz naleteli. Krvavý január – koľko ich ešte zomrie? To je titulok, ktorý do spomínanej skupiny určite nepatrí. Je to totiž titulok, ktorým všetko začína.

nedeľa, 17 február 2019 18:00

Ohyb rieky

Napísal(a)

Sedieť pri rieke a ticho načúvať jej toku. Sedieť pri rieke a pozorovať jej miestami pokojnú, miestami dravú hladinu. Sedieť pri rieke a túžiť po splynutí s tečúcou vodou, zžiť sa s ňou a spoznať jej tajomstvá.

nedeľa, 17 február 2019 10:06

Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa

Napísal(a)

U Stephena Kinga je to obľúbený kúsok: hlavným hrdinom je spisovateľ, ktorý sa ale domáha väčších práv, ako má vo forme vymyslenej fiktívnej postavy. Pavel Vilikovský sa pohral s podobným námetom, aj keď inak, samozrejme. Nie hororovo.

nedeľa, 17 február 2019 09:53

Zostaň so mnou

Napísal(a)

Mia má 17 rokov, milujúcu rodinu a priateľa. Hrá na violončelo, je hudobne nadaná, život je jednoducho krásny a ona má všetko pred sebou. Až do havárie, pri ktorej zomrú obaja jej rodičia.

nedeľa, 17 február 2019 09:38

Štúdie o hystérii

Napísal(a)

Meno Sigmund Freud je dnes pojmom, ktorý v oblasti psychoanalýzy niečo znamená. A vnímajú ho aj tí, ktorí sa spomínanému predmetu odborne nevenujú, Freuda predsa poznáme všetci. Čo ale o ňom naozaj vieme?

nedeľa, 17 február 2019 07:47

Tajomstvá jedného domu

Napísal(a)

S kým bývate? Kto k vám chodí? Aký život vediete? Mysleli ste si, že to viete len vy? Omyl... Ak bývate v bytovom dome, zbystrite pozornosť. Nikdy neviete, ktorý sused na vás čo vie a ako to môže využiť vo svoj prospech.

sobota, 16 február 2019 07:36

Halloweensky večierok

Napísal(a)

Ariadne Oliverová, známa autorka detektívok, sa počas návštevy priateľky nedobrovoľne ocitá v horúčkovitých prípravách večierka pre deti. Ženy – prevažne matky a učiteľky - pripravujú pre svoje deti dekorácie, občerstvenie a rôzne hry, aby večierok pri príležitosti Halloweenu bol pre ich potomkov nezabudnuteľný. Ani netušia, do akej miery sa ich želania vyplnia.

sobota, 09 február 2019 21:24

O písaní

Napísal(a)

Úspešný spisovateľ Stephen King sa podelil o svoje spisovateľské know-how. V netradičnej príručke, respektíve inšpiratívnej biografii, opísal svoje životné míľniky a prezradil, čo pri písaní funguje naňho. Písanie mu niekoľkokrát doslova zachránilo život. Zákulisie tvorivého procesu zaujme tiež jeho fanúšikov, ktorí s tvorbou vlastných diel zatiaľ nekoketujú.

utorok, 29 január 2019 14:25

Reflux

Napísal(a)

Knihy Zusky Keplovej spájajú podľa mňa cesty, presun človeka z miesta na miesto, domov kdesi na polceste, hľadanie toho svojho miestečka pod slnkom. Ani kniha Reflux, s podtitulom Niekto cudzí je v dome, nie je v tomto smere iná.

utorok, 29 január 2019 14:13

Mýtus krásy

Napísal(a)

Odkedy si vlastne všímame, či sme krásne? Od detstva? Od puberty? Od pätnásteho storočia? Lebo áno, týka sa to najmä žien, hoci ani muži nie sú k svojmu vzhľadu ľahostajní. Tak ako, SME krásne?

utorok, 29 január 2019 13:59

Marakéš

Napísal(a)

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna dedina, ktorá bola pupkom sveta. Aspoň jej obyvatelia verili, že to tak je. Spali a jedli a milovali sa a ohovárali sa, jednoducho žili najlepšie, ako vedeli. Marakéšania.

utorok, 29 január 2019 13:47

Obchádza nás temnota

Napísal(a)

Podivné zvuky, tma, hmla, dážď za oknom, chlad. Práve tieto ingrediencie vytvoria správny koktail k hororovým poviedkam. Kto by sa už bál, keď vonku svieti slnko a radostne výskajú deti?

nedeľa, 20 január 2019 17:38

Revival

Napísal(a)

Kam je schopný zájsť človek pri hľadaní odpovede na to, čo nás čaká po smrti? Naozaj exituje nebo a peklo, alebo je to iba výmysel? Reverend Charlie Jacobs je pripravený získať odpovede na túto otázku, aj keby ho to malo stáť život.

nedeľa, 20 január 2019 17:14

Priepasť

Napísal(a)

Každý sa občas bojí. Niekedy strach vieme pomenovať a identifikovať jeho zdroj. Čo ale v prípade, že vás strach celého pohltí a vy už neviete, čo je realita a čo fantázia?

utorok, 01 január 2019 17:59

Vábenie ostrova

Napísal(a)

Škótsko, Austrália, zlatá horúčka, spomienky, tajomstvo a príjemný morský vánok – týmito slovami by sa dal zhrnúť obsah knihy pre zvedavca, ktorý nemá veľa času a rozhoduje sa, či siahnuť po knihe Vábenie ostrova.

utorok, 01 január 2019 17:39

Ochranca

Napísal(a)

Kníh s témou historickej romantiky je ako húb po daždi, v dnešných časoch je to celkom obľúbený žáner. No tento príbeh je iný ako ostatné, tento vám zamestná myseľ a naplní srdce.

utorok, 01 január 2019 11:54

Listy z ostrova Skye

Napísal(a)

Láska je mocná. Prekoná aj tie najväčšie vzdialenosti, dokonca prečká celé desaťročia, aby si v pravú chvíľu vynútila vašu pozornosť. Veríte v takú lásku?

utorok, 01 január 2019 11:33

Chodba hrôzy

Napísal(a)

Minulosť je minulosť. Čas, ktorý nevieme zmeniť, len sa s ním zmieriť. Čo ak sa ale minulosť objaví vo chvíli vášho najväčšieho šťastia? Čo ak zistíte, že smrť vašej mamy nemusela byť náhoda, ako vás o tom presviedča vaše okolie?

sobota, 29 december 2018 16:54

Stromy rastú do neba

Napísal(a)

Dá sa zostať ľudským v živote plnom drám, nešťastia, zúfalstva i nenávisti? Je vôbec možné prekonať útrapy a prežiť normálny život napriek všetkému zlému? O sile ľudskosti, áno, najmä o nej, je tento nezvyčajný i dojímavý román.

utorok, 25 december 2018 12:48

Podstata

Napísal(a)

Knižná prvotina je náramne krehká vec. Autor ju pustí z hlavy a rúk do sveta s nádejou i obavami. Dúfa, že sa v ňom nestratí, že nájde svoje miesto pod slnkom, spokojných čitateľov, verných priaznivcov.

utorok, 25 december 2018 12:36

Gottland

Napísal(a)

Európska kniha roka. Cena varšavských kníhkupcov. Cena čitateľov. Všetkými týmito titulmi sa hrdí knižka Gottland od poľského autora Mariusza Szczygiela. A pritom je o Českej republike.

utorok, 25 december 2018 12:22

Nočný lov

Napísal(a)

Detektívky sú nielen v súčasnosti obľúbeným žánrom. Keď si človek vytvorí vzťah k nejakému vyšetrovateľovi alebo vyšetrovateľke, obvykle sa nevie dočkať pokračovania jeho príbehov. Šéfinšpektorka Erika Fosterová vyšetruje svoj druhý prípad...

utorok, 25 december 2018 12:09

Amerikánka

Napísal(a)

Odchod do zahraničia, život v novej krajine, prispôsobenie sa, začlenenie do spoločnosti a potom opäť návrat do pôvodnej vlasti. Človek prestane byť doma v rodnej krajine, nikdy sa úplne neudomácni v druhej a návrat späť vôbec nemusí byť idylický...

piatok, 07 december 2018 20:47

Krvavý erb

Napísal(a)

Je ťažké rozhodnúť sa medzi priateľstvom a láskou. Čo by ste uprednostnili vy? Priateľstvo, ktoré vzniklo vo veľmi zvláštnej situácii ,alebo ženu, ktorá vo vás rozdúcha potláčané city?

piatok, 07 december 2018 20:18

Láskavosť

Napísal(a)

Ak máte priateľov, je normálne, keď vás občas požiadajú o láskavosť. Zvyčajne ide o stráženie detí, odvoz z pracovnej akcie domov alebo niečo podobné. Už ste niekedy rozmýšľali, čo by sa stalo, keby sa vaša kamarátka nevrátila pre syna, ktorého vám dala postrážiť?

pondelok, 03 december 2018 16:03

Prebijem sa! M.R. Štefánik

Napísal(a)

Sú knihy, ktoré sa stanú bestsellermi cez noc a po chvíli zhasnú. A potom sú tu veľdiela, ktoré sa stanú klasickou literatúrou a budú sa čítať aj o dvadsať rokov. Prebijem sa! – Milan R. Štefánik má ambíciu na oboje.

sobota, 24 november 2018 17:07

Rosemary má děťátko

Napísal(a)

V knižničnej burze som objavila malý poklad. Starú knižku s názvom Rosemary má deťátko, o ktorej som ani nevedela, že existuje. Poznám totiž film. Výborný, psychologicko-hororový triler. Objavenie jeho knižnej predlohy bolo pre mňa zázrakom.

sobota, 24 november 2018 16:45

Všetci by sme mali byť feminist(k)ami

Napísal(a)

Na feministky sa kedysi pozerali ľudia cez prsty. Niektorí si pred nimi aj odpľúvali. Doba sa zasa až tak veľmi nezmenila. Kedy si verejnosť uvedomí, že byť feministkou nerovná sa nenávidieť mužov?!

sobota, 24 november 2018 16:33

Temnota z Pressburgu

Napísal(a)

Muž, sila, boj. Ak máte radi hrdinov, ktorí sú rozhodne veľkými chlapmi, Kladivák by mohol byť pre vás tým pravým.

štvrtok, 22 november 2018 18:59

Úlomky ženy

Napísal(a)

Mať priateľku, na ktorú sa môžete za každých okolností spoľahnúť, je na nezaplatenie. Niekedy je však dosť náročné nájsť takú spriaznenú dušu. Tak prečo by jej úlohu nemohla zastať na chvíľu kniha?

Strana 7 z 99