Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

sobota, 02 marec 2019 13:20

Odpojte sa

Napísal(a)

Chcete lepšie zvládať svoje povinnosti bez toho, aby ste viac pracovali? Skúsili ste meditovať? Zastaviť sa na chvíľu, nerobiť si nové zoznamy povinností, len tak sedieť a vnímať svet okolo seba?

štvrtok, 28 február 2019 19:51

Mizéria

Napísal(a)

Predstavte si, že prežijete hroznú autonehodu. Na jednej strane ďakujete Bohu, že vás zachránil, no na druhej by ste radšej zomreli. Pretože to nebol Boh, kto vás vytiahol z auta, ale bohyňa, žena šialenejšia než si viete predstaviť. A tá sa stane vašou väzniteľkou.

utorok, 26 február 2019 19:42

Amenmária

Napísal(a)

Vráťme sa do čias druhej svetovej vojny, cez stránky knihy, ktorá nám to ponúka. Pozrime sa na tú katastrofu minulosti očami sedemnásťročného chlapca, na ktorého mieste by sme určite nechceli byť. Pripomeňme si, prečo sa to už nikdy nesmie zopakovať.

sobota, 23 február 2019 13:57

Čierna vdova

Napísal(a)

Pochovala troch manželov a dieťa. Čiernej vdove z Brzotína aj tak našli ďalšieho manžela.

piatok, 22 február 2019 16:55

Zlomení anjeli

Napísal(a)

Čo má spoločné Židovka Elsi žijúca v lodžskom gete, Rumunka Matilda odvedená na germanizáciu a nacistický gynekológ Willem?

štvrtok, 21 február 2019 13:04

Ostrov paliem

Napísal(a)

Olivia „Lovie“ Rutledgeová sedí na verande svojho domu. Tvár jej ovieva vánok, ktorý jej priveje spomienky na najkrajšie chvíle, ktoré na Ostrove paliem prežila.

štvrtok, 21 február 2019 12:27

Každý má svojho Igora

Napísal(a)

Každý hľadá šťastie, niekto viac, iný menej. Dôležité je zahodiť minulosť a netrápiť sa vzťahmi, ktoré sme ukončili. Ak v živote definitívne zavriete jedny dvere, otvoria sa ďalšie. A možno toto rozhodnutie bude to najsprávnejšie, aké ste v živote urobili. 

štvrtok, 21 február 2019 11:57

Cisárova perla

Napísal(a)

Pri pretekoch dračích člnov zomrie muž. Kedysi si vidiečania vyprosovali bohatú úrodu živými obetami, aby si zabezpečili priazeň bohyne rieky. Je táto smrť obetou bohyne rieky? Za dva dni zomrú ďalší traja ľudia. Sudca Ti musí vraha odhaliť skôr, ako zomrie ďalší človek.

 

štvrtok, 21 február 2019 11:07

Sparta – 30 dní do štartu

Napísal(a)

Niekedy vnímame históriu len ako súbor udalostí, množstvo bitiek, rokov, politických rozhodnutí. Defilujú pred nami samí významní ľudia, o ktorých dokopy nič nevieme. Niekoho môže história nudiť, niekto nepozná lepšiu a vzrušujúcejšiu zábavu. Niekomu je ukradnutá, niekto sa z nej snaží poučiť a iných môže inšpirovať.

pondelok, 18 február 2019 16:55

Svišť

Napísal(a)

Fungovanie demokracie je založené na dôslednej deľbe moci. Ak čokoľvek zlyhá, pomôcť môže posledná inštancia – súd. Jeho nestrannosť a nezaujatosť má byť garantom udržania spoločnosti v medziach, ktoré je fungujúca demokracia schopná uniesť.

pondelok, 18 február 2019 14:43

Lakový paraván

Napísal(a)

Paraván je niekoľkodielová zástena, ktorej hlavnou funkciou je oddeľovať priestor a ukryť pred zrakom zvedavcov to, čo má zostať skryté. To vie, hádam, každý. Zároveň je kdesi v nás skrytá túžba nakuknúť a odhaliť, čo paraván ukrýva.

pondelok, 18 február 2019 14:18

Kriedové správy

Napísal(a)

Nie je správne generalizovať, no zdá sa, že väčšina dnešných detí potrebuje na to, aby sa zabavila, hlavne elektronické hračky. Napriek tomu sa na sídlisku pravidelne objavujú väčšie i menšie plochy poznačené detskou tvorivosťou. Nepotrebujú na to takmer nič. Postačí im krieda a kus asfaltového chodníka.

nedeľa, 17 február 2019 21:02

Druhá Boleynová

Napísal(a)

Zdravá súrodenecká rivalita nie je nič nezvyčajné. Potreba dokázať si, že ste o niečo lepší, upútať pozornosť rodičov, priateľov, okolia. Ak však prerastie do niečoho hlbšieho, alebo sa stávate posadnutým, či sa bezhlavo ženiete za vaším cieľom, niečo nie je v poriadku.

nedeľa, 17 február 2019 20:53

Krvavý január

Napísal(a)

Novinové titulky. Veľké, silné, úderné. Často sa prehnane snažia šokovať, zaujať za každú cenu a pritom môžu čitateľa hladného po informáciách vyslovene zavádzať. Poznáme to všetci, ktorí sme aspoň raz naleteli. Krvavý január – koľko ich ešte zomrie? To je titulok, ktorý do spomínanej skupiny určite nepatrí. Je to totiž titulok, ktorým všetko začína.

nedeľa, 17 február 2019 18:00

Ohyb rieky

Napísal(a)

Sedieť pri rieke a ticho načúvať jej toku. Sedieť pri rieke a pozorovať jej miestami pokojnú, miestami dravú hladinu. Sedieť pri rieke a túžiť po splynutí s tečúcou vodou, zžiť sa s ňou a spoznať jej tajomstvá.

nedeľa, 17 február 2019 10:06

Krásna strojvodkyňa, krutá vojvodkyňa

Napísal(a)

U Stephena Kinga je to obľúbený kúsok: hlavným hrdinom je spisovateľ, ktorý sa ale domáha väčších práv, ako má vo forme vymyslenej fiktívnej postavy. Pavel Vilikovský sa pohral s podobným námetom, aj keď inak, samozrejme. Nie hororovo.

nedeľa, 17 február 2019 09:53

Zostaň so mnou

Napísal(a)

Mia má 17 rokov, milujúcu rodinu a priateľa. Hrá na violončelo, je hudobne nadaná, život je jednoducho krásny a ona má všetko pred sebou. Až do havárie, pri ktorej zomrú obaja jej rodičia.

nedeľa, 17 február 2019 09:38

Štúdie o hystérii

Napísal(a)

Meno Sigmund Freud je dnes pojmom, ktorý v oblasti psychoanalýzy niečo znamená. A vnímajú ho aj tí, ktorí sa spomínanému predmetu odborne nevenujú, Freuda predsa poznáme všetci. Čo ale o ňom naozaj vieme?

nedeľa, 17 február 2019 07:47

Tajomstvá jedného domu

Napísal(a)

S kým bývate? Kto k vám chodí? Aký život vediete? Mysleli ste si, že to viete len vy? Omyl... Ak bývate v bytovom dome, zbystrite pozornosť. Nikdy neviete, ktorý sused na vás čo vie a ako to môže využiť vo svoj prospech.

sobota, 16 február 2019 07:36

Halloweensky večierok

Napísal(a)

Ariadne Oliverová, známa autorka detektívok, sa počas návštevy priateľky nedobrovoľne ocitá v horúčkovitých prípravách večierka pre deti. Ženy – prevažne matky a učiteľky - pripravujú pre svoje deti dekorácie, občerstvenie a rôzne hry, aby večierok pri príležitosti Halloweenu bol pre ich potomkov nezabudnuteľný. Ani netušia, do akej miery sa ich želania vyplnia.

sobota, 09 február 2019 21:24

O písaní

Napísal(a)

Úspešný spisovateľ Stephen King sa podelil o svoje spisovateľské know-how. V netradičnej príručke, respektíve inšpiratívnej biografii, opísal svoje životné míľniky a prezradil, čo pri písaní funguje naňho. Písanie mu niekoľkokrát doslova zachránilo život. Zákulisie tvorivého procesu zaujme tiež jeho fanúšikov, ktorí s tvorbou vlastných diel zatiaľ nekoketujú.

utorok, 29 január 2019 14:25

Reflux

Napísal(a)

Knihy Zusky Keplovej spájajú podľa mňa cesty, presun človeka z miesta na miesto, domov kdesi na polceste, hľadanie toho svojho miestečka pod slnkom. Ani kniha Reflux, s podtitulom Niekto cudzí je v dome, nie je v tomto smere iná.

utorok, 29 január 2019 14:13

Mýtus krásy

Napísal(a)

Odkedy si vlastne všímame, či sme krásne? Od detstva? Od puberty? Od pätnásteho storočia? Lebo áno, týka sa to najmä žien, hoci ani muži nie sú k svojmu vzhľadu ľahostajní. Tak ako, SME krásne?

utorok, 29 január 2019 13:59

Marakéš

Napísal(a)

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna dedina, ktorá bola pupkom sveta. Aspoň jej obyvatelia verili, že to tak je. Spali a jedli a milovali sa a ohovárali sa, jednoducho žili najlepšie, ako vedeli. Marakéšania.

utorok, 29 január 2019 13:47

Obchádza nás temnota

Napísal(a)

Podivné zvuky, tma, hmla, dážď za oknom, chlad. Práve tieto ingrediencie vytvoria správny koktail k hororovým poviedkam. Kto by sa už bál, keď vonku svieti slnko a radostne výskajú deti?

nedeľa, 20 január 2019 17:38

Revival

Napísal(a)

Kam je schopný zájsť človek pri hľadaní odpovede na to, čo nás čaká po smrti? Naozaj exituje nebo a peklo, alebo je to iba výmysel? Reverend Charlie Jacobs je pripravený získať odpovede na túto otázku, aj keby ho to malo stáť život.

nedeľa, 20 január 2019 17:14

Priepasť

Napísal(a)

Každý sa občas bojí. Niekedy strach vieme pomenovať a identifikovať jeho zdroj. Čo ale v prípade, že vás strach celého pohltí a vy už neviete, čo je realita a čo fantázia?

utorok, 01 január 2019 17:59

Vábenie ostrova

Napísal(a)

Škótsko, Austrália, zlatá horúčka, spomienky, tajomstvo a príjemný morský vánok – týmito slovami by sa dal zhrnúť obsah knihy pre zvedavca, ktorý nemá veľa času a rozhoduje sa, či siahnuť po knihe Vábenie ostrova.

utorok, 01 január 2019 17:39

Ochranca

Napísal(a)

Kníh s témou historickej romantiky je ako húb po daždi, v dnešných časoch je to celkom obľúbený žáner. No tento príbeh je iný ako ostatné, tento vám zamestná myseľ a naplní srdce.

utorok, 01 január 2019 11:54

Listy z ostrova Skye

Napísal(a)

Láska je mocná. Prekoná aj tie najväčšie vzdialenosti, dokonca prečká celé desaťročia, aby si v pravú chvíľu vynútila vašu pozornosť. Veríte v takú lásku?

Strana 6 z 99