Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

pondelok, 02 apríl 2018 10:08

Profesor

Napísal(a)

Dnešné vzťahy majú s tými v minulosti máločo spoločné. Užívame si bez škrupúľ, oslovujeme toho, kto sa nám páči, nemusíme čakať, kým nám partnera či partnerku schvália rodičia a čo na to povedia spoločenské konvencie. No zároveň je všetko akési... povrchnejšie.

pondelok, 02 apríl 2018 09:57

Medea a jej deti

Napísal(a)

Medea bola v starogréckej mytológii dcérou kolchidského kráľa a čarodejnica. Iasonovi a argonautom pomohla získať Zlaté rúno. Keďže však jej plány nevyšli tak, ako si želala, kruto sa pomstila tým, ktorí ju oklamali.

Pracovali ste niekedy v štátnej inštitúcii? Nie? Chcete vedieť, ako vyzerá tamojšia pracovná morálka, spoznať písané, no hlavne nepísané pravidlá? Chcete spoznať návod na prežitie síce v modernej dobe, no v zastaranej a pravidlami prešpikovanej inštitúcii?

sobota, 31 marec 2018 16:24

Bratislavské kaviarne a viechy

Napísal(a)

Boli roky, a nie sú až tak vzdialené, keď bratislavské viechy pripomínali tak trochu Paríž. Ulice a podniky nášho hlavného mesta žili v hudobnom tempe a naši mladí umelci a intelektuáli obetovali peniaze určené na jedlo, aby si kúpili šaty a doplnky hodné reprezentantov slovenskej kultúry...

piatok, 30 marec 2018 15:59

Sofia alebo Začiatok všetkých príbehov

Napísal(a)

Po mnohých rokoch exilu v Taliansku sa Salmanovi podarí premeniť svoju túžbu po rodnej krajine – Damasku - na skutočnosť. Vo svojich snoch prechádza uličkami detstva, z ktorých musel utiecť ako mladý muž. Jedného dňa siahne na svoj sen a odcestuje, pričom nemá podozrenie, že nepriateľ z minulosti stále čaká na šancu...

nedeľa, 18 marec 2018 20:48

Severská mytologie

Napísal(a)

V dávnych dobách ľadu a ohňa existovali severskí bohovia. Ľudia im nedôverovali, ale vážili si ich. Bojovali s obrami a všetky ich problémy sa točili okolo ľstivého Lokiho. Súdny deň (ragnarök) predstavoval epický boj a pád pre mnohých z nich. Tento tragický osud ich v očiach smrteľníkov poľudšťoval. Niet divu, že severský panteón patrí medzi najobľúbenejšie. Úžasný rozprávač Neil Gaiman mu vzdal hold vo svojom novom počine.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kam by sa uberal váš život, keby ste to neboli vy? Druhú šancu dostane Peter Luha, ktorý stratí pamäť a aj svoju horolezeckú výpravu. Ako sa zhostí tohto čistého štítu?

nedeľa, 04 marec 2018 09:34

Minka a Pyžaminka

Napísal(a)

Pred Mimi a Lízou tu boli Danka a Janka. Medzi nimi však existuje na Slovensku ešte minimálne jedna dievčenská kamarátska dvojica. Napríklad Minka a Pyžaminka.

nedeľa, 04 marec 2018 09:22

Předběžné varování

Napísal(a)

Trochu fantázie, trochu strachu, trochu smiechu, patričné vŕzganie starých schodov, nevypočítateľné postavy, dej, ktorý sa uberá celkom inak, ako sme si pôvodne mysleli. Kokteil aj z týchto prísad môže byť omamný. Alebo nemusí...

nedeľa, 04 marec 2018 09:09

Trampoty s rodom

Napísal(a)

To, čo považujeme za skutočné z hľadiska rodového rozdelenia (muž/žena) nie je nemenné. Aj táto, navonok jasná skutočnosť je zameniteľná.

nedeľa, 04 marec 2018 09:00

Som Paula

Napísal(a)

Súťaž Anasoft litera netreba knihomoľom predstavovať. Desiatky najlepších kníh za určitý rok a medzi nimi jeden víťaz. Ako však čítať víťaza, ktorému nerozumiete?

sobota, 03 marec 2018 16:35

Dom špiónov

Napísal(a)

Dostávate sa do vysokej štátnej funkcie, od vašich schopností rozhodovať sa závisí osud štátu, možno až civilizácie. Nevybrali ste si to, jednoducho si vás situácia vyžiadala a vy nemôžete inak. Akciu, ktorú ste rozbehli, vnímajú mnohí ako zlyhanie. A vy musíte. Musíte dotiahnuť to, čo ste začali.

štvrtok, 01 marec 2018 18:27

Dym

Napísal(a)

Predstavte si, že žijete v spoločnosti, kde by každá vaša hriešna myšlienka, každý váš nekalý zámer, skrátka všetko, čo sa dá považovať za niečo zlé, nebolo určené pre vás, ale stalo by sa viditeľným pre všetkých – a to v podobe dymu, ktorý by vychádzal priamo z vašej pokožky. Nezmysel?

pondelok, 26 február 2018 18:17

Diabol v zrkadle

Napísal(a)

Pokus o atentát vysoko postavenej osoby, sprisahania proti vládnucej vrstve či pretrvávajúce (alebo stupňujúce sa) napätie medzi katolíkmi a protestantmi – toľko lákadlá z dobrodružnej historickej detektívky. Hor sa teda na štvrté pokračovanie série s kapitánom Steinom a notárom Barbaričom.

nedeľa, 25 február 2018 17:53

Kam zmizla Julie

Napísal(a)

Kam zmizlo mladé dievča uprostred noci? Kto bol človek, ktorý ju prinútil bez odporu odísť? Bol to vôbec únos? Julia Whitakerová je nezvestná osem rokov. Osem rokov si jej otec Tom, matka Anna a sestra Jane predstavovali, aké by to bolo, keby Julie našli, keby sa zrazu objavila pred ich dverami.

utorok, 20 február 2018 10:20

Madam X

Napísal(a)

On vlastní jej život, jej telo, aj jej dušu. Dlží mu veľa. Bez Neho by tu už dávno nebola. Na oplátku musí poslúchať, robiť si dobre svoju prácu a nikdy sa nesťažovať. Veď má všetko, čo žena bez mena môže chcieť.

 

nedeľa, 18 február 2018 22:27

Šprtka

Napísal(a)

Som škaredé káčatko, nikto sa so mnou nechce hrať, rozprávať, až kým sa zo mňa nestane krásna labuť. Alebo. Som múdra, inteligentná šprtka, ktorá sa stala modelkou.

 

piatok, 16 február 2018 11:13

To

Napísal(a)

Predstavte si, že by ste žili v mestečku, ktoré by bolo stelesnením zla. Takého tichého, nenápadného, zakoreneného v ľuďoch. Stávali by sa v ňom nevysvetliteľné nešťastia, ľudia by k sebe boli horší ako inde, ale neuvedomovali by si to. Pre nich by to bola žitá realita. Máte? Predstavili ste si to? Fajn, vitajte v meste Derry.

piatok, 16 február 2018 10:43

Netvor

Napísal(a)

Netvorov, ktorí sa objavujú vo všetkých formách umenia, v literatúre, filme, divadle, maliarstve a sochárstve je tak veľa, až je to prekvapujúce. Aj oni dokazujú, že ľudská fantázia je bezodná.

piatok, 16 február 2018 10:29

Jabloňové lásky

Napísal(a)

Nielen každá žena, ale aj každá jabloň je iná. Dokonca je medzi nimi možné nájsť paralely. Niektoré jablone si vyžadujú slnečné polohy, iné sú odolné proti počasiu. Väčšina z nich sa však za láskyplné zaobchádzanie odmení.

utorok, 13 február 2018 19:39

Rozdrásané duše

Napísal(a)

Otvárate ju s očakávaním niečoho, čo je v anotácii opísané ako “ojedinelý jav v slovenskej literatúre”. Zatvárate ju s názorom, že by mal tento ojedinelý jav buď ostať naozaj len v jednom kuse, alebo by sa mal autor presunúť skôr na blogovú platformu.

streda, 07 február 2018 14:57

Nájdem ťa v čase

Napísal(a)

Cestovaním v čase a budúcnosťou ľudstva sa už zaoberalo veľa kníh, no pekné na tom je, že každý spisovateľ má trochu inú víziu, a preto nikdy nečítame o rovnakých „faktoch“ ako v historických knihách. A čo sa stane, ak sa žena z budúcnosti zamiluje do muža z minulosti?

streda, 07 február 2018 12:59

Most lásky v Paríži

Napísal(a)

Pekné, mladé, trochu vyľakané dievča prichádza do Paríža hľadať prácu. S tou je tu síce problém, ale Annabelle nájde niečo úplne iné – lásku svojho života. Prežije strasti občianskej vojny, aby sa ňou poznačená vrátila do svojho rodiska, kde sa musí tváriť, že sa vlastne nič nestalo...

utorok, 06 február 2018 16:04

Svedok obžaloby

Napísal(a)

Máte radi Agathu Christie? Skúste zabudnúť na Hercula Poirota či slečnu Marplovú a začítajte sa do výberu z jej poviedkovej tvorby. Možno to bude úplne niečo iné, než na čo ste boli zvyknutí.

utorok, 06 február 2018 15:40

Čierna vdova

Napísal(a)

Stredný východ je jednou z najpulzujúcejších oblastí dnešného sveta. Ide o relatívne malé územie, no viaže pozornosť celého sveta. Sprofanovať celý problém len na izraelsko-palestínsky konflikt by bolo síce lákavé, ale značne krátkozraké.

nedeľa, 04 február 2018 14:30

Konvália

Napísal(a)

Mám rada súťaž Anasoft litera. A mám rada slovenskú literatúru. Preto ak niekedy neviem, čo dobré si od našinca prečítať, zoznam desiatich najlepších kníh v rámci tejto literárnej súťaže je občas mojím inšpiračným zdrojom.

nedeľa, 04 február 2018 14:18

3x Hercule Poirot

Napísal(a)

Hercule Poirot je detektív, ktorý svoje pátranie stavia na dedukcii. Nikam sa neponáhľa, s vyšetrovaním má čas. Sála z neho pokoj a sebadôvera. Každý zločin považuje za riešiteľný, preto ak sa niekde objaví, prípad je v podstate objasnený.

nedeľa, 04 február 2018 14:05

Priateľky

Napísal(a)

Niekedy má najväčšiu cenu v živote úprimné priateľstvo. Spravidla najtrvácnejšie sú tie, ktoré vznikli v detstve či v puberte, no ani priateľské vzťahy vytvorené v dospelosti nemožno obchádzať. Práve ony môžu byť človeku v živote oporou.

štvrtok, 01 február 2018 19:34

Tí, ktorí zlyhali

Napísal(a)

Testy či písomky nemal v obľube asi nikto z nás. Lenže čo ak dostanete test, od ktorého bude závisieť váš život? Dokážete v sebe nájsť dostatok síl a potrebných vedomostí, aby ste ním prešli a prežili?

utorok, 30 január 2018 17:03

Bratrstvo růže

Napísal(a)

Keď sa skutočnosť prepletie s fikciou, môže z toho vzniknúť zaujímavá kniha. Treba to však vedieť.

Strana 6 z 94