Recenzie kníh od A po Z

V tejto sekcii nájdete všetky doteraz publikované recenzie na knihy, chronologicky zoradené podľa dátumu pridania, aby vám nič neušlo.

Ponúkame recenzie na knižné novinky, ale aj staršie tituly. Vďaka neustále rastúcemu počtu recenzentov vám vieme ponúknuť obsah knihy stručne, nezávislo a hlavne zaujímavo, vďaka čomu si určite vyberiete tú správnu.

Aké su naše knižné recenzie?

Naše recenzie sú tak akurát dlhé, nestranné, nie nudné, miestami dokonca až vtipné. Dbáme nato, aby sme vám predstavili obsah recenzovanej knihy len v takej miere, aby ste sa dokázali rozhodnúť a zároveň neprišli ani o zrnko pôžitku z čítania.

Dúfame, že si aj pomocou našich recenzií vyberiete tú správnu knihu, vrátite sa znova a znova, až sa stanete jedným z našich verných čitateľov. Veľa zážitkov pri knihe vám praje tím čítaj.to!

štvrtok, 31 december 2020 10:31

Malý vlk s veľkým srdcom

Napísal(a)

Súrodenci sú prirodzenými prvými rivalmi v našom živote. Platí to najmä vo zvieracej ríši, ale vieme dobre, že aj u ľudí je to tak. Dôležité však je, aby bola rivalita podporená láskou a súdržnosťou.

štvrtok, 31 december 2020 10:12

Slová vďaky

Napísal(a)

Ďakujem, prosím. Zázračné slovíčka, ktoré sa deti učia medzi prvými, patria k základnej výbave slušného správania. Možno sa však i vám stalo, že ste sa ešte chceli niekomu za niečo poďakovať, no nestihli ste...

sobota, 26 december 2020 12:04

Nôž

Napísal(a)

Ak obľubujete trilery a detektívky a jednoducho knihy tohto žánru, slovenská literárna tvorba má čo ponúknuť. Aj čitateľom vycepovaným na menách ako Agatha Christie, Jo Nesbo či David Lagercranz.

sobota, 26 december 2020 11:53

Naničhodnica

Napísal(a)

Postav dom, zasaď strom, sploď syna. Dom sa však môže rozpadnúť, strom zahynúť a syn, ten sa môže aj nevydariť. A potom je človek aj tak odkázaný len sám na seba.

pondelok, 14 december 2020 13:33

Tvoja izba

Napísal(a)

Čo je tvoje, je aj moje, a čo je moje, do toho ťa nič. Poznáte tieto slová? Pokojne na ne môžete aj zabudnúť, pretože v tejto chvíli pôjde o viac. O naozajstnú literárnu krásu.

pondelok, 14 december 2020 13:19

Tajná záhrada

Napísal(a)

Čarovný príbeh o tom, ako je možné zmeniť seba i svet vnímaním prírody a prácou v nej.

nedeľa, 13 december 2020 11:59

Fašizmus

Napísal(a)

Čo vieme o fašizme? Vieme následky, možno nepoznáme teoretické východiská. Ak chcete porozumieť prečo, siahnite po knihe s jednoznačným názvom Fašizmus.

nedeľa, 13 december 2020 11:45

Antarktída

Napísal(a)

Niekedy nie je nič lepšie, ako sa v horúcom lete schladiť knihou so zimnou tematikou, a naopak, v zime siahnuť po čítaní, ktoré nás zaveje do horúcich krajín. Možnosti sú rôzne, čítacím túžbam nič nebráni v ich naplňovaní.

streda, 25 november 2020 13:44

Katka a Azuro - Záchrana Azura

Napísal(a)

Nový začiatok života, súdržnosť rodiny, láska ku koňom, záchrana týraného koňa, kopec dobrodružstva a jemného napätia. Takýto skvelý kokteil pre všetky deti ponúka kniha nemeckej autorky Anny Benzingovej .

nedeľa, 22 november 2020 16:08

Loft

Napísal(a)

Kto môže za smrť obľúbenej súťažiacej z reality show?

nedeľa, 22 november 2020 15:39

Obeta

Napísal(a)

Ako trávia agenti FBI voľné dni? Ak ste si mysleli, že oddychujú, vyvediem vás z omylu. Agenti nikdy neoddychujú. Aspoň tak to vyzerá, keď policajt na dovolenke nájde jaskyňu plnú ľudských kostier.

nedeľa, 22 november 2020 15:14

Modlitba za krutých

Napísal(a)

Milovať a tvoriť. Heslo mnohých duchom nespútaných umelcov, ktorí v živote hľadajú lásku.

pondelok, 09 november 2020 17:08

Zázračné ráno

Napísal(a)

 

Je pochmúrna noc, nevieš zaspať. Nocou ti víria myšlienky, ktoré ťa hlodajú. Ráno však začína začiatok, v ktorom sa môže všetko zmeniť. Tato kniha ponúka návod, ako sa do neho zobudiť.

sobota, 31 október 2020 16:33

Epidémie v dejinách

Napísal(a)

Píše sa rok 2020 a svet sa zmieta v katastrofe. Zasiahla nás epidémia, aká tu jakživ nebola. Padajú vlády (no, aspoň ministri), zdravotnícky personál siaha na dno svojich síl a my všetci nevieme, čo bude zajtra. Naozaj to tu jakživ nebolo?

streda, 07 október 2020 16:24

Dom na kopci

Napísal(a)

Osamelé a v ústraní stojace domy bývajú často miestom, ktoré je na strach ako stvorené. Občas však vládne väčší strach v domoch, ktoré sú obývané a možno aj v centre mesta....

nedeľa, 04 október 2020 08:06

Príručka zdravého rozumu

Napísal(a)

V histórii našich zemí a regiónov nájdeme skôr lovcov bosoriek ako napríklad lovcov slonov. Avšak lovci šarlatánov?

Nobelovu cenu za literatúru získal v roku 2019 rakúsky spisovateľ, Peter Handke. Udelenie ceny tomuto autorovi vyvolalo polemiku, Handke sa totiž netají sympatiami k režimom, ktoré potláčajú ľudskosť.

nedeľa, 20 september 2020 08:03

Fytopaleontológia

Napísal(a)

Snaha o tvorbu distopických románov neobišla ani našu krajinu, prečo by aj mala, téma je zaujímavá, svet budúcnosti poskytuje toľko možností, koľko len spisovateľ chce. Stačí načrieť do fantázie a písať, ak je teda čo...

nedeľa, 20 september 2020 07:48

Bizarní povídky

Napísal(a)

Olga Tokarczuk je nositeľkou Nobelovej ceny za literatúru, ktorá jej bola udelená v roku 2018. Porota u nej ocenila okrem iného rozprávačskú predstavivosť, ktorej má poľská spisovateľka dobre známa aj u nás, naozaj nadostač.

nedeľa, 13 september 2020 06:35

Svet je moja kancelária

Napísal(a)

Viete, čo je digitálne nomádstvo? Kto sa mu a za akých podmienok môže venovať? Kým začnete gúgliť, skúste si prečítať knihu Silvie Púchovskej.

sobota, 15 august 2020 14:18

Bielym atramentom

Napísal(a)

Biely atrament je atramentom i zmizíkom zároveň. Symbolizuje písanie žien v minulosti, pretože aj keď písali a boli literárne činné, väčšina ich textov bola doslova neviditeľná. Nepublikovaná, stratená v zásuvkách, odstránená zo sveta, spálená. Písali, ale napísané zároveň mizlo.

sobota, 08 august 2020 06:12

Niekde ku koncu

Napísal(a)

Čo budete robiť a kde sa vidíte, keď budete mať 70 rokov? A čo tak 85? Alebo si trúfne niekto na 100? Viete si predstaviť, že napíšete knihu vo veku 89 rokov a nebude to vaša posledná?

sobota, 08 august 2020 05:57

Istrocon 5

Napísal(a)

Istrocon je bratislavský festival sci-fi, fantasy a hororu. Nás zaujíma najmä preto, že jeho súčasťou je aj Literárna súťaž Poviedka Istroconu. Tie najlepšie poviedky sa následne dostanú do výberovej zbierky.

utorok, 04 august 2020 15:00

Nové dievča

Napísal(a)

Čo je viac? Vlastné dieťa alebo kráľovká moc? Kam sa prikloní strelka na pomyselných váhach?

nedeľa, 02 august 2020 12:48

Mág - životopis Paula Coelha

Napísal(a)

Búrlivosť, mladícka pochabosť, úprimnosť a prekvapivé zvraty a momenty. Nakuknite do rozkolísaného života Paula.

nedeľa, 26 júl 2020 07:39

Bez peria

Napísal(a)

Vedeli ste, že Woody Allen, okrem toho že režíruje, píše scenáre, hrá vo filmoch je aj spisovateľom a jazzmannom? Literárne debutoval vtipmi, vraj ich vytvoril približne 2000.

nedeľa, 26 júl 2020 07:29

Do tmy

Napísal(a)

Zber liečivých byliniek je krásnou a voňavou prácou. Môže sa však stať posadnutosťou a potom už, ako každá posadnutosť, má schopnosť zničiť človeka a jeho život.

nedeľa, 26 júl 2020 07:10

Živena

Napísal(a)

Spolok slovenských žien nazvaný podľa slovanskej bohyne Živy, Živena, vznikol v roku 1869. Má teda už viac ako 150 rokov a je zaujímavé, že bolo obdobie, kedy fungoval ako jeden jediný na Slovensku.

nedeľa, 19 júl 2020 08:44

Nočný film

Napísal(a)

Psyhotrilery sú obľúbeným čítaním mnohých. Človek sa trošku aj bojí, trošku aj húta, trošku fabuluje, aké by mohli byť motívy hlavných hýbateľov deja. Ak patríte k milovníkom žánru, neprestávajte čítať!

nedeľa, 28 jún 2020 11:43

Kamenár

Napísal(a)

Pretože nenávisť a zloba môžu ako jed otráviť mnohé generácie.

Strana 1 z 99